Lucie Charvátová bude závodit na „novoměstských“ lyžích Kästle

29. září, 2023

Objeví se ve Světovém poháru v biatlonu poprvé „novoměstské“ lyže? Je k tomu blízko. Lucie Charvátová přestoupila k rakouské značce Kästle, kterou vlastní český podnikatel a lyžařský nadšenec Tomáš Němec. A podstatná část produkce lyží probíhá právě v Novém Městě na Moravě. Česká biatlonistka věří, že i s jejím přispěním se může Kästle posunout mezi světovou špičku.

Čas zariskovat a zkusit něco nového

Český biatlon spolupracuje s novoměstskou továrnou, dříve známou pod názvem SPORTEN, už několik let. Podílí se na vývoji a testování lyží, na kterých závodí třeba úspěšní mládežničtí reprezentanti Luděk Abrahám a Josef Kabrda.

Na té nejvyšší úrovni se zeleno-černé lyže neobjevily. Zatím. Už brzy to může změnit Lucie Charvátová, která ke značce Kästle přestupuje.

„Moje roky v profesionálním sportu se naplňují, takže už přišel čas zariskovat a zkusit něco nového. Kdybych změnu neudělala teď, tak už nikdy. Pro Kästle jsem se rozhodla hlavně kvůli lidem, kteří tam pracují, a které znám od svých začátků v běžeckém lyžování,“ vysvětluje svou volbu Lucie Charvátová.

Spolupráci s českým výrobcem si bronzová medailistka z mistrovství světa 2020 nemůže vynachválit. „Od začátku se mi věnují s maximální péčí, tak jak je běžné v jiných firmách u těch nejlepších závodníků. Jsem pro Kästle průkopníkem. Budu se jim snažit pomoci růst a dosahovat jejich cílů. Je zde důležitá synergie. Lyže se vyrábí v Novém Městě na Moravě, takže je strategické oslovovat český trh z pozice českého závodníka. Nehledě na to, že vrcholem letošní sezóny je mistrovství světa právě v NMNM. Nikdy jsem se zatím ve sportovním prostředí necítila lépe ve smyslu přístupu k závodníkovi a důvěry, kterou ve mně mají.“

Představení spolupráce se značkou Kästle

Další česká stopa ve světovém biatlonu

Ve Světovém poháru v biatlonu mají dominantní postavení značky Fischer, Rossignol, Salomon, Madshus a Atomic. Přestup na jinou značku se může zdát jako riskantní krok.

„Než jsem se ke změně odhodlala, lyže jsem testovala. Od začátku mi sedí, krásně vedou stopu. Veškerá energie, kterou vkládám do odrazu, se přenáší do lyže, a ta jede a jede. Na pocit může být pro někoho lyže trochu těžší a lenivější, výrazně to ale vyvažuje svou stabilitou a vysokou konstantní rychlostí. Pro moji jízdu v silovějším podání jsou velice komfortní,“ sdílí Lucie Charvátová své první dojmy z nových lyží.

„Samozřejmě jsem se setkala s různými názory,“ přiznává Lucka. „Třeba že jsem blázen. Ale takové momenty mám nejraději. Když se od vás nic nečeká a můžete jen překvapit. Věřím, že úplně stejně to bude i s lyžemi Kästle. Že svou rychlostí dokážou, že to nejsou jen třísky do kamen. A mimo to, závodí na nich i Ester Ledecká a spousta dalších elitních sjezdařek.“

Spoustu závodů na lyžích Kästle odjelo i zmíněné duo Luděk Abrahám a Josef Kabrda. „Kluků jsem se samozřejmě ptala, a ti si lyže chválí. Samozřejmě u nové značky snažící se dostat do světové špičky nemůžu očekávat, že lyže budou nejlepší na všech sněhových podmínkách. Ale věřím, že na některých typech sněhu vyniknou a na zbytku budou konkurenceschopné. Zkušenosti mi předala i má dlouholetá kamarádka Sandra Schützová, která je s lyžemi rovněž spokojená.“

Zelené lyže budou v zimě hodně vidět

Po firmách Atex, Alpine Pro nebo Meopta mohou být lyže Kästle další výraznou českou stopou ve světovém biatlonu. „Věřím, že tento krok, ke kterému jsem se odhodlala, přiměje i další sportovce ke spolupráci s Kästle a já tak budu moci ze sportovního prostředí odejít s tím, že jsem se zasloužila o posun zlatých českých ručiček z Nového Města na Moravě na světovou úroveň,“ říká Lucie Charvátová.

Dobře fungující B tým

Nová značka lyží není jedinou zásadní změnou u Lucie Charvátové. Po nepříliš povedené sezóně 2022/23 nebyla zařazena do A týmu. „Na jaře jsem to vnímala jako nevýhodu,“ přiznává třicetiletá biatlonistka. „Ale snažila jsem se hledat i pozitiva a využít je ve svůj prospěch. Samozřejmě mám už letité zkušenosti a zažila jsem spoustu trenérů, názorů a tréninkových metod. Od každého jsem se snažila vzít to, co mému tělu svědčí a co posouvá moji výkonnost vpřed.“

Teď se rodačka z Vrchlabí připravuje v B týmu, který spolu s ní tvoří čtyři mladé biatlonistky. A vede ho zkušený trenér Jiří Holubec. „S Jirkou se známe dlouho a máme k sobě vzájemnou důvěru. Proto jsem ráda, když se spolu dohodneme a některé tréninky si mohu přizpůsobit dle mých myšlenek a pocitů. V létě jsme neměli žádné soustředění v zahraničí, a tak jsem například jela v červenci na svoje sólo soustředění do Francie. Letní výsledky snad ukázaly, že příprava jde zatím správným směrem a že má výkonnost je lepší než vloni.“

S Jiřím Holubcem a Terezou Vinklárkovou na letním MS v Osrblí

Na MS v letním biatlonu v Osrblí předváděla Lucie Charvátová velmi dobré běžecké výkony, na MČR v Letohradu pak získala kompletní medailovou sadu. Jako milovnice statistik přidává ke srovnání 3,5 km dlouhý testový výběh v Jablonci nad Nisou.

„Podotýkám, že nejsem silná běžkyně, ale když už něco běžíte po dvacáté čtvrté (od roku 2013), výsledný čas dost vypoví. Jako právě teď na podzim, kdy jsem si zaběhla osobák a od jara se zlepšila o čtyřicet pět vteřin. Nemám pocit, že by mé tělo nějak chřadlo nebo že bych bojovala s nějakou bolestí. Na rozdíl od loňského roku se po zdravotní stránce cítím dobře, a díky tomu zvládám trénovat i více,“ těší českou reprezentantku.

Dobře se cítí i v mladém kolektivu. „Holky přinášejí svěží vítr, jenom občas potřebují trošku srovnat,“ směje se Lucka. „Jirka Holubec mě provází od mého prvního startu v IBU Cupu v roce 2013 a za tu dobu už poznám, kdy je toho na něj moc a kdy je potřeba holky zklidnit. Jsem taková generační spojka.“

Na soustředění v Oberhofu s Josefem Kabrdou, který také jezdí na lyžích značky Kästle

Ženské béčko se také na soustředěních potkává s mužským béčkem. „Máme společné tréninky s kluky, což je určitě přínosné. Navíc naše tréninková skupina funguje dobře jako celek. A v neposlední řadě je samozřejmě i zábava, byť mi někdy chvíli trvá, než se naladím na jinou generační hladinu. Někdy to snad ani není možné,“ usmívá se opět Lucie Charvátová.

„Minimálně se snažím být všem dobrým tréninkovým vzorem,“ dodává česká biatlonistka, která za dva měsíce vstoupí už do své 11. sezóny. Ideálně na Světovém poháru ve švédském Östersundu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík