Mladí čeští biatlonisté si v Lenzerheide vyměňovali zkušenosti se světem

28. října, 2023

Ve švýcarském Lenzerheide se tento týden potkaly biatlonové talenty z celého světa. Českou minivýpravu na IBU Youth Camp vedl trenér Lukáš Dostál, který nám celou akci přiblížil.

Tréninkový kemp byl určený pro sportovce v rozmezí 16 až 18 let. Český biatlon tak do Lenzerheide vyslal čtveřici Jan Dufek, Michael Málek, Nela Lušovská a Kateřina Malušková, která je v širším výběru pro Zimní olympijské hry mládeže, které se uskuteční v lednu v jihokorejském Kangwonu.

Pod vedením Seliny Gasparinové

IBU Youth Camp má spojovat trénink, vzdělávání a výměnu poznatků mezi jednotlivými zeměmi. „Velkým přínosem byla možnost trénovat pod vedením elitních švýcarských trenérů, možnost se s nimi pobavit, předat si zkušenosti a nápady nebo porovnat podmínky u nás a jinde v zahraničí,“ říká Lukáš Dostál, který do Lenzerheide jel jako zástupce trenérů Sportovních center mládeže.

„Sportovci byli rozděleni do čtyř skupin a tu naši měla na starost Selina Gasparinová. Na střelnici jsme se třeba potkávali i s bývalým českým biatlonistou a teď švýcarským trenérem Martinem Janouškem,“ doplňuje Dostál.

Běh, střelba a sociální sítě

Náplň kempu byla pestrá. Jednotlivé bloky zahrnovaly kolečkové lyže, běhání, střelbu nebo posilovnu. Ve čtvrtek podnikli mladí biatlonisté celodenní výšlap a vzdělávali se třeba i v oblasti komunikace a sociálních sítí. Švýcarští organizátoři pro své hosty připravili také ochutnávku tradičního pokrmu raclette.

Švýcarské Lenzerheide uspořádá už v prosinci svůj první Světový pohár a o rok později i mistrovství světa. Jaký dojel udělalo na Lukáše Dostála? „Zatím je tady jen střelnice a krásná kolečková dráha. Je to úplně jiný areál než třeba v Novém Městě na Moravě. Nejsou tu žádné tribuny ani extra velké zázemí. Vše se bude nejspíš teprve chystat.“

Karel Halberštádt
Foto: Lukáš Dostál