Norové v Sjusjøenu ujeli všem. Z českého týmu byla v neděli nejlepší Voborníková

12. listopadu, 2023

Jinou ligu jeli v předsezónních závodech v Sjusjøenu norští biatlonisté. V hromadných startech běžecky deklasovali všechny týmy včetně toho českého. Alespoň střeleckou sebedůvěru si dva týdny před startem sezóny zvedli Tereza Voborníková a Jonáš Mareček.

Proti Norům bez šance

Hromadný start žen: Na čele běžeckého pořadí je 8 Norek, až za nimi s vice než minutovým odstupem Lisa Vittozziová, Markéta Davidová a nejlepší Němky.

Hromadný start mužů: Norové jsou v běžecké tabulce od 1. do 14. místa. Němec Philipp Nawrath na 15. příčce ztrácí minutu a 17 sekund. Ztráta 23. Michala Krčmáře už jde přes dvě minuty.

S novou sezónou se přechází na bezfluorové vosky a Norové mají minimálně na startu před ostatními náskok.

„Není šance jim konkurovat,“ uznal po víkendových závodech trenér českých mužů Michael Málek. „Samozřejmě jsou dobře připravení, mají závody jako nominaci, ale i tak jsou s lyžemi o kus před ostatními. S Němci a Italy jsme na tom jakžtakž srovnatelně, ale proti Norům neměl nikdo šanci.“

Trenér českých mužů Michael Málek na soustředění v Sjusjøenu

Úplně jiný závod pro Terezu Voborníkovou

Hromadný start žen vyhrála Juni Arnekleivová před Marthe Johansenovou. Obě Norky udělaly jednu chybu a i tak porazily bezchybnou Lisu Vittozziovou. A to ještě na Italku dotírala třikrát nepřesná Ingrid Tandrevoldová.

Tereza Voborníková si s jednou chybou dojela pro 18. místo. „Pro mě to byl dneska úplně jiný závod na střelnici než včera. Každou ránu jsem si hlídala, protože po včerejšku jsem z toho byla trochu smutná. Na trati se ještě hledám, jak technicky, tak fyzicky. Ale doufám, že se to před startem Světového poháru ještě trochu zlepší. Dneska jsme se asi všechny vytrápily s lyžemi. Pocitově se mi jelo oproti včerejšku trochu lépe, byť to teda na výsledcích vidět není.“

Tří chyb na střelnici se dnes dopustila 20. Jessica Jislová, pětkrát musela kroužit 27. Markéta Davidová.

Muži v lepší střelecké formě

Čeští muži ukázali lepší střeleckou formu než ve sprintu. Jonáš Mareček minul v hromadném startu B pouze jeden terč na závěrečné stojce a mezi závodníky, kteří se neprobojovali mezi nejlepších 40, dojel sedmý.

„Byly to první závody. Možná hrála trochu roli nervozita, včera navíc na střelnici hodně foukalo. Dneska byly podmínky ideální, takže i ta střelba byla o něčem jiným,“ vysvětluje Michael Málek.

V hromadném startu A, který vyhrál Johannes Thingnes Bø před 11 svými kolegy, skončil Michal Krčmář se čtyřmi chybami 29. a Mikuláš Karlík s pěti chybami 36.

Pokud by měl trenér Málek vypíchnout něco pozitivního, tak to jsou právě výkony Mikuláše Karlíka, který si říká o místo ve Světovém poháru. „Povedl se mu sprint a vyjel si áčkový masák. Dnes zastřílel dvakrát za nula a zlepšuje se i na trati.“

Jaký je další plán? České biatlonistky jsou v Sjusjøenu ještě do úterý, muži do čtvrtka. Doma moc dlouho nepobudou, protože už v úterý 21. listopadu odlétají do švédského Östersundu, kde 25. listopadu začne Světový pohár.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík a Tomáš Bláha