Otázky a odpovědi k nové vizuální identitě Českého biatlonu

20. listopadu, 2023

Český biatlon představil novou vizuální identitou, se kterou vstoupí do sezóny 2023/24. Jde o významnou změnu, a proto jsme dopředu připravili odpovědi na ty nejčastější otázky.

Jaké byly důvody k vytvoření nové vizuální identity?

Český biatlon dosud neměl vizuální identitu a i logo bylo spíše provizorní. K historickému svazovému symbolu se před pár lety pouze připojil nápis Český biatlon. Nová vizuální identita nám dává moderní tvář, sjednocuje veškerou komunikaci a umožňuje rozšíření fanshopu o atraktivnější produkty.

Proč nové logo vypadá tak, jak vypadá?

Při tvorbě nového loga jsme chtěli vystoupit z řad opakujících se siluet biatlonistů a pěti terčů. Zároveň naším cílem nebylo nahrazovat státní symboly. Vzniklo tak dominantní logo ve tvaru písmene B (Biathlon), které se v sobě ukrývá písmeno C (Czech), biatlonovou trať a terč.

Kde jsou české motivy?

Česká vlajka má své místo na čepici, při medailových ceremoniálech nebo v televizní grafice. Ve výsledkových listinách a na kombinézách se zase objevuje zkratka CZE. Vizuální identita, která vychází z národních barev, proto nemá státní symboly nahrazovat, ale vhodně doplňovat.

Kdy se začne nová identita používat?

Novou vizuální identitu jsme už začali postupně zavádět. Fanoušci se s ní můžou setkat třeba na sociálních sítích a směrem k mistrovství světa v Novém Městě na Moravě plánujeme i nový merch. Redesignem projdou domácí závody a v průběhu sezóny i náš vozový park.

Kdo je autorem vizuální identity?

Vizuální identitu Českého biatlonu vytvořilo studio Go4Gold, které stojí za rebrandingem fotbalové Sparty nebo Českého hokeje. Uzavřené soutěže se zúčastnily čtyři vybrané agentury, které představily několik různých konceptů. O vítězném návrhu rozhodl interní tým Českého biatlonu.

Co bude s názvem Český svaz biatlonu?

V úředních dokumentech nebo ve smlouvách bude nadále figurovat Český svaz biatlonu, z.s., což je název uvedený ve stanovách. Navenek se ale budeme prezentovat jako Český biatlon.

Budete teď lépe běhat a střílet?

To necháváme na trenérech. Jsme přesvědčení, že si Český biatlon získal fanoušky i díky své komunikaci, kterou s novou vizuální identitou posuneme ještě na vyšší úroveň. A chystáme toho mnohem víc.

Proč neinvestujete peníze raději do mládeže?

Z rozpočtu na mládež jsme nijak neukrajovali. Novou vizuální identitu naopak vnímáme i jako investici do mládeže. Umožní nám atraktivněji pracovat s domácími závody a celkově s komunitou Českého biatlonu.