Zimní sezónu na domácích tratích odstartuje netradičně CER Cup. Zajistěte si ubytování!

22. listopadu, 2023

Zima 2023/24 opravdu klepe na dveře. Český biatlon má za sebou tradiční před sezónní tiskovou konferenci a reprezentace už o víkendu odstartuje do sezóny Světového poháru. A blíží se také start prvních domácích závodů.

Mezi vánočními svátky (28. – 30. 12.) se bude opět závodit v Novém Městě na Moravě, na programu ovšem nebude tradiční Český pohár dorostu a dospělých, nýbrž I. kolo Středoevropského poháru mládeže (CER Cup) pro kategorie dorostu a juniorů.

Bez omezení účasti

Z českého pohledu budou přesto závody CER Cupu započítávány do Českého poháru dorostu a juniorů, ačkoliv I. kolo ČP D+D se koná až druhý lednový víkend v Jablonci nad Nisou. „Pro dorostenecké a juniorské kategorie je I. CER cup v NMNM úvodním celostátním závodem, tedy bez omezení účasti“ vysvětluje ředitel soutěží ČP Vlastimil Vávra a doplňuje: „Dospělí pak zahájí sezonu v Jablonci.“   

Nominace na YOG

Důležitým momentem jak pro české naděje, tak i talentované závodníky ze Slovenska a Polska je fakt, že I. kolo CER Cupu představuje jedinou nominační soutěž na Zimní olympijské hry mládeže (YOG) v Korejské republice. Lednové YOG 2024 jsou určeny ročníkům 2006 a 2007. Ve Vysočina Areně se uskuteční vytrvalostní závody a sprinty.

Mezinárodní spolupráce

V rámci CER Cupu 23/24 jsou v průběhu sezóny vedle Česka na programu ještě klání na Slovensku (3. – 4. 2., Osrblie) a v Polsku (9. – 10. 3., Duszniki Zdrój).  „Na všech bude společná máza. Podílet se na ní budou vždy dva trenéři z každé zahraniční výpravy,“ říká Vlastimil Vávra. Zajímavostí je také výměna rozhodčích. „Po dohodě všech federací budou na každý závod delegování tři rozhodčí. Cílem je předávání a získávání zkušeností. Jejich ubytování a stravu hradí vždy pořadatel.“   

Ubytování včas!

A protože se Středoevropský pohár uskuteční mezi vánočními svátky je zde přirozeně velký tlak na ubytování. „Máme na řadě míst předběžnou domluvu o rezervaci, ta je však časově omezena. Náš seznam ubytování nalezne každý zde v Evidenci, stačí pak kliknout na ´Propozice´. Prosím vedoucí výprav a trenéry, aby si svoje ubytování opravdu v předstihu, včas domluvili. Pokud mohu doporučit, tak nejlépe ihned,“ upozorňuje ředitel závodů v NMNM Vlastimil Jakeš.    

Další nejbližší program

6. – 7. ledna 2024 – I. kolo ČP žactva, Nové Město na Moravě

13. – 14. ledna 2024 – I. kolo dorostu a dospělých, Jablonec nad Nisou

Tomáš Hermann