Český mix si v Östersundu zasloužil páté místo

25. listopadu, 2023

Takový začátek sezóny bereme! Česká smíšená štafeta byla ve švédském Östersundu hodně vidět a zapisuje do Světového poháru páté místo.

Report

„Nechme infekci infekcí a bavme se o sezóně,“ začal Michal Krčmář hodnotící rozhovor pro ČT sport. A že dnes bylo co rozebírat.

Start smíšené štafety

Po úpravě pravidel měli muži před sebou 6 km místo obvyklých 7,5 km a bylo to znát na tempu závodu. „Bylo to sakra rychlé. Jsem rád, že jsem to dokázal na střelnici udýchat a ustát,“ říkal Bimbo, který odstřílel s jedním dobíjením a předával jako pátý.

„Hnali se, jako by to bylo jejich poslední kolo v životě,“ glosoval zase tempo nejlepších mužů Mikuláš Karlík. Stojku začal katastroficky, třemi výstřely mimo. Pak už ale nezaváhal a posunul českou štafetu na čtvrté místo.

Pět nejlepších mužů na stojce. Včetně Karlose.

Na třetím úseku byla jen jedna rychlejší biatlonistka než Markéta Davidová – Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová, která se vrací po mateřské přestávce. „Měli jsme super připravené lyže,“ vysekla Makula pochvalu českému servisu.

Dvě nejrychlejší biatlonistky třetího úseku

Jessice Jislové předávala stále na čtvrtém místě, necelou půlminutu za čelem závodu. Jess zvládla závěrečný úsek s jedním dobíjením a vypadalo, že by mohla čtvrtou příčku udržet. V závěrečných metrech ji ale překonala Němka Voigtová.

Čtvrté místo bylo blízko

„Konkurence je tu přísná. Států, které můžou být do Top 6, je spousta. Jsem ráda, že to tentokrát vyšlo na nás. Myslím si, že jsme si to dneska zasloužili tím výkonem,“ zhodnotila závod česká finišmanka.

Zvítězila francouzská štafeta, favorizované Norsko dojelo druhé. „Nebojím se toho, že by to nebyla zajímavá sezóna,“ reagoval Egil Gjelland na černé scénáře o možné dominanci Norů kvůli přechodu na bezfluorové vosky.

Co to znamená?

Po prvním závodním dnu držíme v týmových žebříčcích deváté místo.

Výsledkový servis

Příští závod

V neděli se pokračuje vytrvalostními závody. Ženy startují v 11:20 (startovní listina), muži ve 14:30 (startovní listina).

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík