Skvělá první půlka, skvělé lyže a nakonec 6. místo českých žen v Östersundu

29. listopadu, 2023

Další závod, který se fanouškům musel líbit. I když mohl skončit lépe než šestým místem. České biatlonistky totiž držely v polovině štafety v Östersundu druhou příčku.

Reportáž

„Fantastická střelba,“ rozplýval se Egil Gjelland u úvodní ležky Terezy Voborníkové. Velmi dobrá byla i stojka, na které potřebovala Terka jediný náhradní náboj, a navíc i skvěle běžela. Jessice Jislové předávala jako druhá, ale prakticky ve stejném čase jako vedoucí Francouzka Jeanmonnotová.

Jess tu trápilo nachlazení, ale na trati to nebylo znát. S třetím nejrychlejším běžeckým časem a střeleckou bilancí 0+3 udržela druhou příčku. „Hodně mi pomohly lyže,“ poslala Jessica Jislová pochvalu servisnímu týmu. „Bezvadně připravené lyže“ si před ní chválila i Tereza Voborníková.

O špičkový výsledek připravily české biatlonistky trestná kola Markéty Davidové a Lucie Charvátová. Obě kroužily po ležkách, Makula jednou a Lucka dvakrát.

Češky nastřelovaly na stavu číslo sedm, Markéta Davidová ovšem střílela ležku na dvojce, kde kvůli zdi praporky vlají jinak. Špatně zřejmě zareagovala na sílu a směr větru i Lucie Charvátová.

S náskokem 42 sekund vyhrály Norky před domácími Švédkami a Němkami. České štafetě patřila šestá příčka.

„Dneska se ukázalo, že naše štafeta má na to jezdit na předních pozicích. Když se sejde střelba s lyžemi, tak to můžou být moc hezké výsledky. Doufám, že na tohle budeme schopné navázat i ve zbytku sezóny a poprat se s tím ještě líp,“ řekla Jessica Jislová.

Co to znamená?

České biatlonistky se posunuly v Poháru národů na 8. příčku, když přeskočily Slovinky a Ukrajinky.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve čtvrtek v 15:20 se jede štafeta mužů, do které trenér Michael Málek pošle kvarteto Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček a Adam Václavík.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík