Skvělá pozvánka na štafetu: Tři Češky dojely ve stíhačce v Hochfilzenu v Top 20

09. prosince, 2023

České biatlonistky pokračují v Hochfilzenu v dobrých výkonech, které jsou velkým příslibem pro nedělní štafetu. Tereza Voborníková si vystřílela ve stíhačce 11. místo v Top 20 ji doplnily i Jessica Jislová a Lucie Charvátová.

Report

Osmkrát dneska trenér Egil Gjelland mohl zahlásit do vysílačky: „Nula!“ A čtyřikrát to hlásil u Terezy Voborníkové.

Třiadvacetiletá biatlonistka zastřílela poprvé v kariéře ve Světovém poháru čistě čtyřpoložkový závod. Čtyři nuly dala na mezinárodní úrovni jen jednou, na dorosteneckém mistrovství světa v Osrblí v roce 2019. Tehdy se radovala ve stíhačce ze stříbra.

Dnes z toho bylo 11. místo, druhý nejlepší výsledek ve Světovém poháru v kariéře. „Necítím se úplně ve formě a dneska mi to na trati tolik nechutnalo. Ale střelba mi udělala velkou radost. Zůstala jsem v hlavě klidná,“ řekla v mixzóně Terka.

Na kvalitní výsledky dnes dosáhly i 16. Jessica Jislová (0+0+1+1) a 19. Lucie Charvátová (0+0+1+2). A posun vpřed z 47. místa na 35. udělala také Markéta Davidová (1+1+1+1).

„Štafeta by mohla být moc fajn,“ věří Jessica Jislová, které zítra Egil Gjelland svěří závěrečný úsek štafety. Tak jak to měl v plánu už v Östersundu, kde ovšem vstoupily do hry zdravotní potíže Jess.

A ještě jedna zajímavost: Lucii Charvátové to znovu dobře běželo na lyžích značky Kästle. Dosáhla na 15. čas, byla jen kousek za 12. Markétou Davidovou.

„Ukazuje se, že ty lyže jedou,“ glosovala to Lucka s vědomím, že už před ní zajel Luděk Abrahám na IBU Cupu v Idre Fjäll životní šesté místo. I on jezdí na novoměstských lyžích.

Co to znamená?

Ve žlutém odjede do Lenzerheide Ingrid Tandrevoldová, která dnes dojela třetí za Elvirou Öbergovou a Lenou Häckiovou-Großovou. Švýcarka dosáhla na životní výsledek. Jessica Jislová se posunula už na 23. příčku a nyní by se tedy kvalifikovala do prvního hromadného startu sezóny. Daleko k němu nemá ani 27. Tereza Voborníková.

Výsledkový servis

Příští závod

Druhý díl Světového poháru uzavřou štafety. Muži si budou muset od 12:30 poradit bez Michala Krčmáře, který pošetří síly před dalšími závody v Lenzerheide, kde bude ve hře hromadný start. Ženy pojedou od 14:15 v plném složení.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík