Světový pohár v Lenzerheide 2023 – předzávodní přehled

13. prosince, 2023

Velká premiéra pro Lenzerheide. Švýcarské středisko uspořádá svůj první Světový pohár, který bude zároveň testem před mistrovstvím světa v roce 2025. Co můžeme od závodů v Lenzerheide čekat?

Týmové novinky

Český tým přejížděl do Lenzerheide v pondělí. Připojil se k němu uzdravený střelecký trenér mužů Matt Emmons a také technický koordinátor Michal Šlesingr.

I ve Švýcarsku mají čeští biatlonisté k dispozici vlastního kuchaře – skvěle vařícího Petra Bielčíka. Bydlí v několika apartmánech asi šest kilometrů od závodiště.

Zdravotní problémy vyřadily v posledních dnech ze hry několik velkých jmen včetně Sebastiana Samuelssona, Lisy Hauserové nebo Lou Jeanmonnotové. Nachlazení trochu trápí i Michala Krčmáře a Adama Václavíka, který dokonce vynechal středeční trénink.

Michal Šlesingr a Michael Málek na středečním tréninku

Co byste měli vědět?

  • Roland Arena je jediným švýcarským areálem s licencí A pro pořádání Světových pohárů. Byla otevřena v roce 2013.
  • Světový pohár se jel ve Švýcarsku zatím jen dvakrát. V sezóně 1981/82 v Egg am Etzel a v sezóně 1983/84 v Pontresině.
  • Letos v lednu hostilo Lenzerheide mistrovství Evropy, na kterém vybojoval Adam Václavík 8. a 9. místo. Tereza Voborníková byla 10. ve stíhačce.
  • Na mládežnickém MS v roce 2020 tu český tým získal čtyři stříbrné medaile. Dorostenec Ondřej Mánek ve sprintu, ve stíhačce a ve štafetě, jejímž finišmanem byl Jonáš Mareček. Juniorským vicemistrem světa ve sprintu se stal Jakub Štvrtecký.
  • Na zmíněném šampionátu získala dvě pátá místa Tereza Vinklárková, která je s 12 starty v Lenzerheide nejzkušenější členkou českého týmu.
  • Žádné závodní zkušenosti nemají s areálem v Lenzerheide Michal Krčmář, Lucie Charvátová a Jessica Jislová.
Tereza Vinklárková může ostatním poradit, jak na Lenzerheide

Představení areálu

Malý, ale pěkný areál

Možná nejlíp z českého týmu zná areál trenér mužů Michael Málek. „Je to krásné místo. Připadá mi to tu trochu jako v lesoparku. Když se tu jely juniorské závody a IBU Cup, tak to stačilo, ale teď na Světový pohár mi přijde areál opravdu maličký.“

Jakub Štvrtecký v lesoparku

„Je to mezikrok mezi IBU Cupem a Světovým pohárem,“ souhlasí Adam Václavík. To, že je areál malý, má výhody i nevýhody. Z buněk to mají biatlonisté blízko do kamionu i na trať. Na druhou stranu týmové parkoviště je vzdálené od areálu asi 10 minut chůze. Řidič tak většinou vysadí posádku u vstupu do areálu, jede zaparkovat a odtamtud sjede ke stadionu na lyžích.

Český tým má buňku nezvykle ve třetím patře

Obtížné tratě, které baví

Co je typické pro tratě v Lenzerheide? „Je tu hodně muld. Trošku jako ve skikrosu. Je třeba dobře odšlapovat zatáčky a najít si správnou stopu. Můžete si s tratí pohrát a získat tím několik sekund,“ myslí si Jakub Štvrtecký.

„Tratě jsou relativně těžké,“ pokračuje Kuba. „V podstatě je to výjezd a sjezd na střelnici. Odpočinete si jenom krátce v rychlých sjezdech. Dva jsou navíc do zatáčky, takže v nich musíte pracovat. A nadmořská výška je také znát.“

Markéta Davidová v jednom z mnoha sjezdů

„Mě tyhle tratě baví,“ přidává se mezi fanoušky Lenzerheide Tereza Vinklárková. „Dá se tu hodně ztratit nebo naopak získat podle toho, v jakém jste rozpoložení. Jsou tu dlouhé přechody, které musíte odpracovat. Jinak v nich hodně nakoupíte. V dlouhých rovných sjezdech zase budou důležité lyže.“

„Tratě v Lenzerheide bych profilem přirovnal k Le Grand-Bornand,“ přidává Adam Václavík srovnání. „Jsou celkem jezdivé, ale zároveň těžké. Ostatně jako většina tratí ve Světovém poháru. Myslím si, že mi docela sedí.“

Jonáš Mareček a Adam Václavík na úterním tréninku

Klíčová místa

V úvodní části trati je jedno krátké, ale hodně prudké stoupání na mezičas. Po něm následuje delší sjezd s několika vlnami, z nichž jedna může někomu způsobit i nevolnost.

Většina biatlonistů se ale shodne, že rozhodující je druhá část trati natažená na loukách. Po té první závodníci stoupají k nejvyššímu bodu trati. „Musíte si najít způsob, jakým jste schopní tam jet. Abyste byli nejrychlejší a nejefektivnější. Je to něco mezi technikou 1:1 a 2:1,“ přibližuje Adam Václavík.

Obě louky pojedou jen muži při sprintu a při hromadném startu. Naopak ženy se ve stíhačce táhlému stoupání po louce úplně vyhnou.

Lucie Charvátová si vyzkoušela i druhou louku

Jednoduchá střelnice?

Jakub Štvrtecký má na střelnici v Lenzerheide hezké vzpomínky. „Na mistrovství světa juniorů jsem tu odstřílel čistý sprint a získal stříbro. Bylo by hezké na to navázat, ale nejdřív se musím trefit. Je pravda, že se na střelnici přijíždí z kopce, ale pak je tam kopeček a rovinka, na které to musíte pořád živit. Záleží i na tom, jak rychlý bude sníh. A pořád jsme ve 1400 metrech nad mořem, což také hraje roli.“

I Adamu Václavíkovi se tu střelecky dařilo na lednovém mistrovství Evropy. „Střílel jsem tu asi nejlíp z celé sezóny. Příjezd je relativně příjemný, i když po dlouhém sjezdu následuje ještě dlouhý stadion. Zatím jsem se tu nesetkal ani s většími poryvy.“

Adam Václavík zaléhá k tréninkové položce vleže

Sjezd na střelnici je zakončený prudkou zatáčkou doleva. „Ta může být nebezpečná,“ upozorňuje Kuba. „Během úterního tréninku jsme tu jeli rychlostí 60 kilometrů. To je v porovnání s jinými areály opravdu hodně.“

V úterý a ve středu dopoledne byla trať zmrzlá a hodně rychlá. Pak se ale vlivem sněžení hodně zpomalila a do inkriminované zatáčky museli biatlonisté dokonce dobruslovat. Sněhové podmínky budou hrát v náročnosti závodů v Lenzerheide významnou roli.

V téhle chumelenici to fakt moc nejelo

Vsaďte si na biatlonu u Tipsportu

Kurzovou nabídku na páteční sprinty najdete tady. Pro nově registrované sázkaře z řad biatlonových fanoušků má Tipsport připravený bonus 100 netů. Stačí zadat promo kód BIATLON.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Česká sestava

Muži

  • Mikuláš Karlík
  • Michal Krčmář
  • Jonáš Mareček
  • Jakub Štvrtecký
  • Adam Václavík

Ženy

  • Markéta Davidová
  • Lucie Charvátová
  • Jessica Jislová
  • Tereza Vinklárková
  • Tereza Voborníková

Program závodů

14. 12. – 14:15 – sprint žen
15. 12. – 14:15 – sprint mužů
16. 12. – 12:45 – stíhací závod žen
16. 12. – 14:40 – stíhací závod mužů
17. 12. – 12:30 – hromadný start žen
17. 12. – 14:45 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda