Voborníková si vyjela na „šílené trati“ v Lenzerheide 9. místo

14. prosince, 2023

Českým biatlonistkám se povedl premiérový závod Světového poháru ve švýcarském Lenzerheide, který hodně ztěžovaly podmínky na trati. Nejlepší z českého týmu Tereza Voborníková se v dnešním sprintu radovala z 9. místa.

Report

Byla to trošku rozpačitá premiéra pro švýcarské Lenzerheide. Tribuny zůstaly na první závod Světového poháru poloprázdné, místní speaker vítal reprezentantky Československa a tratě nebyly úplně dobře upravené.

„Trať byla šílená,“ řekla doslova Markéta Davidová. „Zažila jsem ještě horší loni ve Francii, ale tohle řadím hned na druhé místo mezi nejhoršími tratěmi, na kterých jsem závodila. Napadl nový sníh, takže to někde totálně drhlo a jinde se zase tvořila zrcadla. Je tu sice krásný rovný sjezd, ale člověk si v něm ani neodpočinul, protože musel furt držet nohy, aby se mu nerozjely. Bylo to těžké. Trať byla navíc zvláštně upravené, místy byly hrboly a díry.“

Makula s českými fanoušky v pozadí

Lucie Charvátová zase označila dnešní podmínky za „antilyžařské“.

Servisáci byli nebývale nervózní, podmínky se od rána několikrát změnily. Poradili si s nimi ovšem dobře, což dokládají běžecké časy: 9. Davidová, 18. Charvátová, 19. Jislová, 23. Voborníková

Lucie Charvátová projíždí před ne zcela zaplněnými tribuny

Podobně příjemný pohled byl i na výsledkovou listinu. Tereza Voborníková podruhé v sezóně zastřílela čistě a obsadila 9. příčku.

„Nemůžu být v téhle chvíli spokojenější,“ radovala se po druhém nejlepším výsledku ve Světovém poháru v kariéře.

Spokojená Terka

„V kopcích jsem se cítila docela silná, ale mou slabinou jsou sjezdy a ještě k tomu na ledu. Tam jsem to dneska úplně nezvládala. Kvůli tomu nebyl můj běžecký čas nejlepší,“ dodala sebekriticky Terka.

I do Lenzerheide dorazili čeští ultras!

Úsměv se dnes objevil i na tváři Markéty Davidové, která skončila s bilancí 1+1 na 18. místě. „S jedničkami se medaile nesbírají, ale pocit na střelnici je mnohem lepší. Na tomhle už snad můžu začít stavět. Udělala jsem pár změn na zbrani a celkově jsme se s Egilem střelbě hodně věnovali,“ řekla Makula.

Lucie Charvátová (0+3) opět rozšířila svůj bodový účet díky 33. místu a mezi čtyřicítku bodujících se vešla i 37. Jessica Jislová (2+1). Pro tento rok má naopak dozávoděno 76. Tereza Vinklárková (0+3).

Švýcarská vlajka a Tereza Vinklárková

Na stupně vítězek dnes vedla cesta jen přes čistou střelbu. Poprvé po mateřské přestávce vyhrála Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová, která za sebou nechala Norku Ingrid Tandrevoldovou a Italku Lisu Vittozziovou.

Co to znamená?

Tereza Voborníková se posunula v celkovém hodnocení Světového poháru na 21. příčku a přiblížila se účasti v nedělním hromadném startu. Do něj by se nyní při absenci nemocných soupeřek kvalifikovala i 26. Jessica Jislová a 33. Markéta Davidová, která byla v dnešním sprintu třetí nejlepší biatlonistkou mimo Top 25.

České ženy zajely šestý nejlepší výsledek mezi týmy a upevnily si 8. místo v Poháru národů. Navíc se přiblížily 7. Rakušankám na 76 bodů.

Jess dnes uplatnila, že je dobrou sjezdařkou

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek od 14:15 se jede sprint mužů. Ve startovní jistině jsou Jakub Štvrtecký (16), Jonáš Mareček (26), Michal Krčmář (32), Mikuláš Karlík (67) i Adam Václavík (86), jehož start je ale kvůli nachlazení ohrožený. Rozhodne se až v pátek ráno.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda