V Lenzerheide bodovali 25. Krčmář a poprvé v sezóně 30. Štvrtecký

15. prosince, 2023

I do švýcarského Lenzerheide si přivezli čeští biatlonisté dobrou běžeckou formu, ale zase se nevyvarovali střeleckých chyb. Michal Krčmář obsadil se dvěma chybami 25. místo a Jakub Štvrtecký 30. místo.

Report

Ženy se včera vytrápily na pomalé a hrbolaté trati, mužům ukázalo Lenzerheide přívětivější tvář „Podmínka byla relativně rychlá i skluzná, takže to bylo krásné lyžování,“ konstatoval Jonáš Mareček, který dnes zaběhl 29. běžecký čas. Výš ještě nikdy v kariéře nebyl.

O to víc ho mrzelo, že minul dva terče už vleže a třetí vestoje. V zítřejší stíhačce bude útočit ze 43. pozice.

To Jakub Štvrtecký zahájil závod čistě a držel 15. místo. Vestoje netrefil dva terče, ale i tak získal první sezónní body za 30. příčku. „Oproti Hochfilzenu to je 100 a 1. Body beru všemi deseti,“ řekl Kuba. Na střelnici čerpal mimo jiné z rad svého bývalého parťáka a vyhlášeného snipera Milana Žemličky.

I ve třetím sprintu sezóny byl nejlepším Čechem Michal Krčmář, ale opět musel na dvě trestná kola. „Zase tam jsou dvě jedničky a s nimi se do desítky nedostanu,“ zamrzelo Bimba. „Na druhou stranu pořád držím vysoký standard běhu a jenom se to musí sejít s tou střelbou. Nejsem přešlý nebo naštvaný, ale samozřejmě mě mrzí, že jsem si zatím ve všech sprintech odstřelil top výsledky.“

V kombinaci s 18. běžeckým časem to dnes dalo Michalu Krčmářovi na 25. místo. Do desítky to bude mít ve stíhačce 25 sekund.

Vedle Adama Václavíka, který kvůli nachlazení vynechal dnešní sprint, bude ve stíhačce chybět Mikuláš Karlík. Po čtyřech trestných kolech obsadil až 75. místo.

Nejvíc se dnes usmíval servisman německého týmu Šimon Kubina, protože mezi šesti nejlepšími byli čtyři Němci. Vyhrál Benedikt Doll před Johannesem Bøm a Philippem Nawrathem.

Co to znamená?

Michal Krčmář drží v celkovém hodnocení Světového poháru 22. příčku, která by mu zaručila účast v prvním hromadném startu sezóny. Druhým nejvýše postaveným Čechem je Jonáš Mareček na 45. pozici.

Čeští muži zapsali osmý nejvyšší součet do Poháru národů a osmé příčce se přiblížili i v celkovém pořadí. Na Slovince nyní ztrácí 38 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu se v Lenzerheide jedou stíhací závody. Ženy vystartují ve 12:45 (startovní listina) a muži ve 14:40 (startovní listina).

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda