Davidová zpátky mezi elitou a tři české biatlonistky v masáku

16. prosince, 2023

Markéta Davidová zajela ve stíhačce ve švýcarském Lenzerheide nejlepší výsledek sezóny, ale ještě víc než 9. místo ji potěšilo střelecké zlepšení. Navíc se kvalifikovala do nedělního masáku, ve kterém nebudou chybět ani dnes 20. Tereza Voborníková a 23. Jessica Jislová.

Report

Před týdnem v Hochfilzenu minula Markéta Davidová ve stíhačce čtyři terče, dnes v Lenzerheide chybovala jen jednou. Lépe v téhle sezóně ještě nestřílela.

Makula na trati v Lenzerheide

„Se střelbou jsem opravdu spokojená. S tímhle už se dá závodit,“ ví Makula. „S Egilem jsme se tu hodně věnovali střelbě a je pro mě důležité, že jsme s ní dokázali malinko hnout.“

Po závěrečné střelbě to vypadalo, že by osmá Markéta Davidová ještě mohla zabojovat o květinový ceremoniál. K tomu jí ale chyběly síly a dnes zřejmě i o trochu lepší lyže.

Finiš dnes nejlepší české biatlonistky

Do cíle dorazila nakonec jako devátá, což je její nejlepší výsledek v sezóně. A v pořadí čistých časů jí patřilo skvělé třetí místo.

Díky tomu se kvalifikovala do nedělního hromadného startu. „Jsem ráda, že jsem se do masáku vůbec dostala. Kdyby mi to někdo řekl v Hochfilzenu, tak mu asi nebudu věřit,“ usmívala se v mixzóně Makula.

Co víc, mezi elitní třicítkou ji zítra doplní i Tereza Voborníková a Jessica Jislová. Tři české biatlonistky jely hromadný start naposledy před čtyřmi lety v Anterselvě.

Terka stíhá soupeřky

„Hromadný start je za odměnu. To, že se do něj probojujete, je ukázkou kvality,“ myslí si Jessica Jislová, která se dnes s jedinou chybou prokousala z 37. místa až na 23. To z ní dělá druhou největší skokanku závodu.

Jess dnes s úsměvem

Naopak Tereze Voborníkové se na střelnici tolik nedařilo a po čtyřech chybách se propadla na 20. příčku. „Chyb bylo dneska strašně moc, ale výsledek do dvacítky je pro mě bezvadný,“ hodnotila závod Terka.

Nedařilo se Lucii Charvátové, která musela na 8 trestných kol a do cíle dojela jako 50.

Idylické podmínky v Lenzerheide

Ve francouzském souboji zvítězila Justine Braisazová-Bouchetová nad Julií Simonovou. Životní třetí místo obsadila Norka Marit Skoganová.

Co to znamená?

České biatlonistky se dnes posunovaly celkovým pořadí Světového poháru. Tereza Voborníková už je 19., Jessica Jislová 23. a Markéta Davidová 25.

Výsledkový servis

Příští závod

Ženy jedou hromadný start v Lenzerheide v neděli od 12:30.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda