Davidová a Krčmář se ve čtvrtek představí na exhibici World Team Challenge

27. prosince, 2023

Popáté v řadě si Markéta Davidová a Michal Krčmář zazávodí na fotbalovém stadionu v německém Gelsenkirchenu. Jejich počínání na exhibici World Team Challenge můžete sledovat ve čtvrtek od 18:15 na Eurosportu a ARD.

Markéta Davidová zamířila ze švýcarského Lenzerheide hned do Nového Města na Moravě, kde si vyzkoušela zrekonstruovaný areál před mistrovstvím světa. Vysočina Arenu si osahal také Michal Krčmář a teď v ní trénují i další čeští reprezentanti.

Davidová s Krčmářem mezitím míří do německého Gelsenkirchenu. Popáté v řadě totiž dostali pozvánku na exhibici World Team Challenge. Dvakrát kvůli covidu-19 závodili v Ruhpoldingu, dvakrát na zaplněném stadionu fotbalistů Schalke O4. Tam se letos pojede exhibice už podvacáté.

O tom, jak biatlonisté tráví Vánoce, mluví Michal Krčmář s Davidem Nyčem v podcastu Bez dobíjení:

Řekli před exhibicí

Markéta Davidová: „Už je to pro nás tradice. Těšíme se tam. Egil říká, že je to super trénink a já si myslím, že má pravdu. Nejsou to závody, na které by bylo potřeba se připravovat, bereme to jako dobrý trénink mezi Vánocemi. I při exhibicích je člověk trochu nervózní, ale sezóna na tom nestojí. Jediné, z čeho se vždycky stresuju, je, abych to Michalovi moc nepokazila.“

Michal Krčmář: „Schalke je zpestření a velký zážitek. Za poslední roky už jsem si najel systém, že se mi to hodí do přípravy mezi svátky. Doma udělám objemové tréninky a pak rychlý trénink na Schalke. Najedete tam 13 kilometrů při opakovaných úsecích v rychlosti. Po exhibici přijedu domů, přebalím a 1. ledna už odjíždíme do Oberhofu.“

Pravidla WTC ve zkratce

  • Exhibice se jede na dva poločasy: hromadný start dvojic a stíhací závod dvojic
  • Ženy v obou poločasech absolvují 4 zhruba 1,3 kilometru dlouhé okruhy, muži 5 okruhů
  • Trestné kolo má 75 metrů, nedobíjí se
  • Rozdíly z hromadného startu se půlí, ztráta do stíhacího závodu je maximálně 45 sekund

Soupeři

Čeští reprezentanti se utkají s 9 dvojicemi. Vítězství z roku 2022 obhajuje francouzský pár Julia Simonová a Fabien Claude. Předtím v Ruhpoldingu zvítězili Lisa Hauserová a Felix Leitner, kteří dojeli loni v Gelsenkirchenu třetí.

Druhou příčku bude obhajovat Ingrid Tandrevoldová, jenom vymění Vetleho Christiansena za Sturlu Lægreida. Norská dvojice je nejvýše postavená ve Světovém poháru.

Ještě před hlavním programem se pojede Talent Team Challenge, ve které před rokem zazářili druhým místem Tereza Voborníková a Jonáš Mareček. Letos budou hájit české barvy Kateřina Gotvaldová a David Eliáš.

Startovní listina

  • Německo I: Janina Hettichová Walzová, Roman Rees
  • Německo II: Hanna Kebingerová, Benedikt Doll
  • Norsko: Ingrid Tandrevoldová, Sturla Lægreid
  • Francie: Julia Simonová, Fabien Claude
  • Rakousko: Lisa Hauserová, Felix Leitner
  • Česko: Markéta Davidová, Michal Krčmář
  • Belgie: Lotte Lieová, Florent Claude
  • Slovinsko: Polona Klemenčičová, Jakov Fak
  • Ukrajina: Julija Džimová, Dmytro Pidručnyj
  • Švýcarsko: Amy Basergová, Sebastian Stalder

Česká stopa

Český biatlon má na World Team Challenge zastoupení nepřetržitě od roku 2013, čímž se může kromě domácího Německa pochlubit jen Rakousko a Ukrajina. Poslední čtyři ročníky absolvovali Markéta Davidová a Michal Krčmář, kteří skončili nejlépe třetí v Ruhpoldingu v roce 2021. Loni v Gelsenkirchenu drželi po prvním poločase třetí místo, v následné stíhačce se ale o čtyři příčky propadli.

Nejúspěšnějším českým účastníkem World Team Challenge je Ondřej Moravec. V roce 2015 dojel druhý po boku Gabriely Soukalové a v roce 2017 zopakoval stejný výsledek s Evou Puskarčíkovou.

Kdy a kde sledovat?

Přímý přenos z World Team Challenge můžete sledovat ve čtvrtek od 17:55 na ARD a od 18:10 na Eurosportu. Úvodní hromadný start začíná v 18:15, následný stíhací závod po krátké pauze zhruba v 19:05.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík