Nejlepší momenty Českého biatlonu v roce 2023

29. prosince, 2023

Medaile mládežnických reprezentantů i skvělé výsledky na mistrovství světa dospělých. Pojďme si připomenout 10 nejlepších momentů Českého biatlonu v roce 2023.

Začít musíme historickým zlatem českých dorostenců na mistrovství světa v kazašském Ščučinsku. Trojice Jonáš Kabrda, Daniel Malušek a Ferdinand Jansa si ve sněhové vichřici vystačila pouze se třemi náhradními náboji.
Po třech úsecích senzační vedení a nakonec skvělé čtvrté místo. Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček si na mistrovství světa v Oberhofu získali srdce fanoušků.
Markéta Davidová opět ukázala, že se umí dobře připravit na velké akce. Na mistrovství světa v Oberhofu vybojovala šesté místo ve sprintu a páté místo v hromadném startu.
Na světovém šampionátu potěšila i pátá smíšená štafeta. A o to víc, že zkušené duo Markéta Davidová a Michal Krčmář skvěle doplnilo mladé duo Tereza Voborníková a Tomáš Mikyska.
Jeden z nejlepších závodů v kariéře zajel v březnu v Östersundu Michal Krčmář. V elitním masáku dojel čtvrtý, jen čtyři sekundy od medaile.
Světový pohár na Pokljuce byl ve znamení pátých míst. Michal Krčmář uspěl ve sprintu, Markéta Davidová ve sprintu i ve stíhačce.
Svůj první rok mezi juniorkami zakončila Tereza Voborníková skvělým šestým místem ve sprintu na Holmenkollenu.
Povedený rok 2023 má za sebou i dorostenka Ilona Plecháčová. Jejím nejzářivějším okamžikem byl bronzový sprint na Evropském olympijském festivalu mládeže ve Forni Avoltri.
Juniorským vicemistrem Evropy ve sprintu se v lotyšské Madoně stal Petr Hák.
Vítězný dojezd s českou vlajkou si na univerziádě v Lake Placid užil Jakub Kocián, který ovládl spolu s Terezou Jandovou smíšenou štafetu dvojic. Druhé zlato pak přidala Kristýna Otcovská v hromadném startu.

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Bláha, Petr Slavík, Jaroslav Svoboda, Barbora Žehanová/ČOV, Porter Binks/FISU Games