Tomáš Mikyska se v Oberhofu vrátí do Světového poháru

01. ledna, 2024

Tomáš Mikyska a Vítězslav Hornig jsou v nominaci na lednové závody Světového poháru v německém Oberhofu a Ruhpoldingu. Do IBU Cupu naopak zamíří Adam Václavík, Mikuláš Karlík a Tereza Vinklárková.

Čtyři měsíce po operaci kolene Tomáš Mikyska naskočí do Světového poháru. Závodní zatížení si vyzkoušel už minulý týden na IBU CER Cupu v Novém Městě na Moravě, kde za sebou nechal juniorské reprezentanty.

„Počítáme s tím, že si v Oberhofu vyzkouší sprint a pak případně štafetu. Potřebuje se rozzávodit. V Novém Městě na něm bylo vidět, že mu daly závody zabrat. Byly těžké podmínky, strašná hrabačka, a navíc jel na tréninkových lyžích. Ale i tak se mi na trati líbil,“ říká trenér mužů Michael Málek.

První závody Světového poháru v této sezóně čekají i Vítězslava Horniga, který drží 11. příčku v hodnocení IBU Cupu.

„Víťa zajížděl v IBU Cupu dobré výsledky a zaslouží si dostat šanci ve Světovém poháru. Zároveň Adam a Mikuláš můžou na IBU Cupu uspět a zvednout si sebevědomí. Víme, jak se tam vedlo Víťovi, takže budeme mít i na dálku porovnání,“ vysvětluje sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář.

Ženy absolvují druhý trimestr ve čtyřech. V případě potřeby může být na štafetu povolána náhradnice z IBU Cupu.

V lednu se také uzavře nominace na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. „Do Anterselvy už by měli odjet čtyři ženy a čtyři muži, kteří utvoří základ pro mistrovství světa. Ostatní se rozjedou o páté místo na mistrovství Evropy v Osrblí,“ doplňuje Rybář.

Na evropský šampionát bude ladit formu i junior Luděk Abrahám, který kvůli nemoci chybí v nominaci na lednové závody IBU Cupu.

Nominace

Světový pohár Oberhof a Ruhpolding

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková

Muži: Vítězslav Hornig, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký

IBU Cup Martell a Ridnaun

Ženy: Kateřina Gotvaldová, Kristýna Otcovská, Kateřina Pavlů, Eliška Václavíková, Tereza Vinklárková

Muži: Mikuláš Karlík, Ondřej Mánek, Adam Václavík

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík