Světový pohár v Oberhofu 2024 – předzávodní přehled

03. ledna, 2024

Biatlonový rok 2024 odstartuje tradičně v německém Oberhofu, ale až v pátek. Organizátory v Durynském lese totiž opět zlobí počasí.

Týmové novinky

Čeští muži dorazili do Oberhofu už v pondělí večer, aby byli připravení na úterní trénink. Ženy cestovaly o den později a o nic nepřišly. Kvůli nepříznivému počasí pořadatelé v úterý ani neotevřeli střelnici a ze dvou tréninků udělali jeden společný.

Ve středu už se střílelo, ale mužům do toho intenzivně pršelo. „Kluci přesto nestříleli vůbec špatně,“ potěšilo střeleckého trenéra Matta Emmonse. Za spektivem už dohlížel i na Vítězslava Horniga a Tomáše Mikysku, kteří v sestavě nahradili Adama Václavíka a Mikuláše Karlíka. Ti budou od čtvrtka závodit na IBU Cupu, stejně jako Tereza Vinklárková. Ženy jsou tak v Oberhofu pouze ve čtyřech.

Německým organizátorům komplikuje život vytrvalý déšť, silný vítr a teploty kolem pěti stupňů nad nulou. Kvůli tomu byl čtvrteční sprint mužů přesunutý až na pátek.

Jonáš Mareček se snaží krýt před deštěm

„Je to určitě dobré rozhodnutí,“ myslí si Jonáš Mareček. „Jsem rád, že tu máme ještě jeden den navíc. Ve středu už jsme měli možnost absolvovat celý okruh, který se jede při sprintu. Zhruba na 10 % trati je sníh bílý a zbytek je hodně špinavý, měkký, plný kamínků a štěpky.“

Závodní lyže museli nechat biatlonisté tentokrát v kamionu a dávat pozor na nečistoty na trati, kterou pořadatelé pokryli starým sněhem za zásobníků.

Na trati to nebylo jednoduché

„Tragické,“ zhodnotila jedním slovem sněhové podmínky na středečním tréninku Jessica Jislová. Na čtvrteční trénink by to nemělo být o moc lepší, pak chtějí místní obrátit sníh na trati a finálně ji připravit na páteční závody. To už by pršet nemuselo a směrem k neděli se snad bude i ochlazovat.

Český tým bydlí v apartmánech hotelu Panorama Hotelu, kde proběhla ve středu mini oslava 27. narozenin Markéty Davidové.

Naše oslavenkyně

Co byste měli vědět?

  • Loňský rok otevřeli Markéta Davidová a Michal Krčmář pátými místy ve sprintech na Pokljuce.
  • Tereza Voborníková vstupuje do nového roku jako třetí nejlepší biatlonistka pod 25 let. V souboji o modrý trikot ovšem zaostává za Elvirou Öbergovou o 251 bodů a za Juni Arnekleivovou o 88 bodů.
  • Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Jonáš Mareček a Adam Václavík už teď získali víc bodů než za celou minulou sezónu.
  • Markéta Davidová zajela v Oberhofu už sedmkrát elitní desítku. V žádném jiném středisku tak úspěšná není.
  • Dvě 14. místa Tomáše Mikysky na loňském mistrovství světa v Oberhofu jsou jeho kariérními maximy mezi elitou.
  • Před pěti lety dojely české biatlonistky ve štafetě třetí. Od té doby čekají v této disciplíně na medaili.

Řekli před závody

Jessica Jislová: „Po Lenzerheide jsme měly dva dny volna a od té doby jsme normálně trénovaly. Ještě na Štědrý den bylo volno. Nebylo tolik dvoufázových tréninků, ale trénovaly jsme fakt každý den a bylo tam i několik těžších tréninků. Nijak jsem z toho nevypadla. Byla jsem ráda, že vydržely podmínky v Jablonci a mohla jsem trénovat doma. Myslím si, že jsem udělala kvalitní tréninky, tak doufám, že se to ukáže i v závodech.“

Tomáš Mikyska: „Rehabilitace po operaci kolene trvala dva měsíce. Během ní jsem mohl jen částečně posilovat. Pak jsem začal s přípravou na pásu v Jablonci, protože jsme nechtěli riskovat pád a možné obnovení zranění. Na lyže jsem se poprvé postavil na Jizerkách. S trenéry jsme se dohodli, že se po Vánocích zúčastním závodů v Novém Městě, podle kterých se rozhodne, jestli pojedu do Oberhofu. Myslím si, že noha už je 100%. Při lyžování necítím žádné omezení.“

Navrátilec Tomáš Mikyska

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oberhofu

Muži

  • Vítězslav Hornig (83. místo, sprint 2022)
  • Michal Krčmář (8. místo, stíhací závod 2018 a vytrvalostní závod 2023)
  • Jonáš Mareček (68. místo, sprint 2023)
  • Tomáš Mikyska (14. místo, vytrvalostní závod a hromadný start 2023)
  • Jakub Štvrtecký (15. místo, sprint 2023)

Ženy

  • Markéta Davidová (5. místo, hromadný start 2023)
  • Lucie Charvátová (27. místo, hromadný start 2020)
  • Jessica Jislová (20. místo, sprint 2022)
  • Tereza Voborníková (7. místo, stíhací závod 2023)

Program závodů

4. 1. – 11:20 – sprint mužů
4. 1. – 14:25 – sprint žen
5. 1. – 12:25 – stíhací závod mužů
5. 1. – 14:40 – stíhací závod mužů žen
6. 1. – 11:30 – štafeta mužů
6. 1. – 14:25 – štafeta žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík