Tomáš Mikyska zabodoval při návratu do Světového poháru

05. ledna, 2024

Tomáš Mikyska se vrátil do Světového poháru bodovaným 40. místem. V náročných podmínkách v Oberhofu zastřílel za jedna, ale podle očekávání ještě nebyl v ideální běžecké formě. I proto ho porazil třikrát nepřesný Jakub Štvrtecký.

Report

Po rozpačitých trénincích panovaly obavy ze stavu tratě, ale pořadatelé v Oberhofu odvedli v noci na pátek dobrou práci. „Oproti tréninkům byla trať docela v pohodě,“ ocenil Jonáš Mareček, který se do závodu pustil s číslem 8 jako první z českých reprezentantů.

Udělal celkem tři chyby, stejně jako po něm startující Michal Krčmář. Nadějněji to vypadalo s Jakubem Štvrteckým, který ovšem po čisté ležce zastřílel vestoje za tři. „Na trati to bylo utrápené a asi jsem to odskákal na stojce. Klepal jsem se od první rány,“ popsal v mixzóně Kuba, kterému patřil 18. běžecký čas.

V náročných podmínkách se chybovalo docela dost, a tak se Jakub Štvrtecký dokázal propracovat na 35. místo. Příjemné bylo, že ho na bodech doplnil 40. Tomáš Mikyska.

„Takhle nervózní jsem snad nebyl ani před svým prvním svěťákem,“ přiznal Mikys po svém prvním ostrém startu po operaci kolene.

Dnes minul jen jeden terče vestoje. „Kuba má za tři a je přede mnou, takže tréninkový výpadek je pořád znát a budu na tom muset ještě zapracovat,“ ví 54. běžec sprintu.

Na úrovni Tomáše Mikysky běžel první dvě kola stejně dobře střílející Vítězslav Hornig. „Ve třetím kole mi odešly nohy a hrozně jsem se tím protrápil,“ mrzelo Víťu, který ale jinak byl spokojený se 42. místem. Jeho dosavadním maximem ve Světovém poháru byla 50. příčka.

Do stíhacího závodu prošli všichni čeští biatlonisté, tedy i 43. Michal Krčmář a 50. Jonáš Mareček. Všichni budou ztrácet přes dvě minuty na Benedikta Dolla, který potěšil domácí fanoušky svým druhým vítězstvím v této sezóně. Pak už tradičně následovali Norové v čele s druhým Sturlou Lægreidem a třetím Endrem Strømsheimem.

Co to znamená?

Michal Krčmář klesl v celkovém hodnocení na 23. místo, polepšil si naopak Jakub Štvrtecký. Na 48. příčce ztrácí dva body na 45. Jonáše Marečka. V poháru národů dnes byli Češi devátí a stejně jsou na tom i celkově.

Výsledkový servis

Příští závod

Stíhací závod pojedou muži v sobotu od 12:25.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík