Třiadvacáté místo Adama Václavíka nejlepším českým výsledkem ve stíhačkách IBU Cupu

07. ledna, 2024

Ještě do závěrečné položky stíhacího závodu na 12,5 km bojoval Adam Václavík (1+1+0+3) – na úvodním snímku – o umístění mezi nejlepšími patnácti (na startu byl 13.), ale tři chyby během závěrečné stojky jej seslaly na konečnou 23. pozici. V závodě žen na 10 km držela český prapor nejvýše juniorka Kateřina Gotvaldová (0+3+1+1), jež vyběhla na trať jako 16. v pořadí. Ani jí se jedna položka nevyvedla, a to hned ta druhá…

Kateřina Gotvaldová

Další česká umístění

V závodu mužů nestartoval olympionik Mikuláš Karlík. Mladý Ondřej Mánek (1+0+0+2) se oproti sprintu o pět míst zlepšil, ale na bodované příčky měl i tak odstup téměř půldruhé minuty a skončil 47.

Druhou nejlepší z českých biatlonistek ve stíhačce byla 34. Tereza Vinklárková (1+1+1+1), juniorka Kateřina Pavlů (2+0+1+1) obsadila 36. místo, tři body za 38. pozici brala Eliška Václavíková (1+1+0+1). Naopak Kristýna Otcovská (1+2+2+2) byla na 41. příčce první nebodující v celém závodě.  

Pohledem trenérů

Aleš Ligaun (muži)

“Na Adamovi už byla dnes hodně znát únava. A to se projevilo právě při poslední položce. Došly mu síly a stojku neustál. Mikuláše jsme nechali odpočívat. Už v sobotu při sprintu se necítil dobře, je trochu nachlazený a věříme, že pauza mu prospěje.”

Jiří Holubec (ženy)

“Katka Gotvaldová tady střílela naprostě excelentě. Nevyšla jí pouze jedna z deseti položek, dnešní druhá. Co jsme o tom spolu po závodě diskutovali, bylo to zřejmě špatnou polohou. Ostatní holky nepodaly oslnivé výkony, ale bojovaly o každý bod, a to je cenné. Bohužel ty největší ztráty získaly už ve sprintu. V pondělí dopoledne ještě potrénujme v Martellu, a pak se přesuneme do Ridnaunu.”

Kristýna Otcovská (vlevo) a Kateřina Pavlů

Výsledkový servis

Muži

Stíhací závod na 12,5 km

Analýza závodu

Pořadí IBU Cupu

Ženy

Stíhací závod na 10 km

Analýza závodu

Pořadí IBU Cupu

Nejbližší program

IBU Cup V – Ridnaun/Val Ridanna

10. – 13. 1. 2024

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha a Petr Slavík