České ženy otevřely Ruhpolding 7. místem

10. ledna, 2024

Tereza Voborníková dneska skvěle rozjela štafetu v Ruhpoldingu, ale čtvrté místo holky neudržely a skončily sedmé.

Report

Tereza Voborníková předvedla na prvním úseku dvě rozdílné položky. Vleže musela dvakrát dobíjet, vestoje byla naopak bezchybná. „Popravdě měla lepší grupeto vestoje než vleže,“ poznamenal Egil Gjelland po tom, co jeho svěřenkyně odjížděla ze druhé střelby jako pátá.

V závěrečném kole si dokonce o příčku polepšila. „Čtvrté místo je super, ale myslím, že jsem dneska takticky a fyzicky nezvládla první kolo a zbytečně se propadala pořadím,“ hodnotila Terka sebekriticky svůj úsek. „Dvakrát dobíjet jednu ránu vleže je taky zbytečné, ale stojka mi udělala fakt radost. Doufám, že mě to nakopne do dalších závodů.“

Terka odjíždí s nulou

Lucie Charvátová dnes sahala po magické bilanci 0+0. Minula až poslední terč, který musela opravovat nadvakrát. Měla i solidní pátý běžecký čas, přesto se propadla na 8. místo. „Překvapilo mě, že čelo závodu jelo neskutečně rychle a nikdo nechyboval,“ glosovala to pak Lucka.

V Ruhpoldingu se tradičně příliš nechybuje, praporky na střelnici se navíc téměř nehýbaly. Toho využila Markéta Davidová k čisté ležce, ale už ne k čisté stojce. Jeden nesestřelený terč opravila až napotřetí.

„Střílela jsem jenom za jedna. Mohlo by se zdát, že to dobiju a pojedu dál, ale asi trošku zafungoval strach z předešlých závodů a při dobíjení jsem se rozklepala. Naštěstí jsem to zvládla, ale tři dobíjené rány jsou moc,“ věděla po závodě Makula, která předávala stále jako osmá.

Odstup na sedmé Rakousko byl velký. Po tom, co Jessica Jislová dobíjela vestoje jednou, ztrácela na Rakušanku Juppeovou půl minuty. Za hlasité podpory členů realizačního týmu tento odstup stáhla a rakouskou soupeřku v bitvě o 7. místo porazila.

„Je docela příjemný pocit na trati někoho takhle smáznout,“ usmívala se Jess, která v posledním kole jela na úrovni Simonové nebo Tandrevoldové.

Stejně jako v Oberhofu zvítězily Francouzky, tentokrát i bez Justine Braisazové-Bouchetové. Druhé dojely Švédky a třetím místem potěšily fanoušky Němky.

České ženy ztrácely na 7. místě dvě a půl minuty. V běžecké části byly šesté, o minutu a 20 sekund za Švédkami. Na střelnici měly 10. čas, o minutu pomalejší než v případě Francouzek.

Co to znamená?

České biatlonistky si upevnily sedmé místo v hodnocení štafet i v Poháru národů. V něm vzaly Francouzky první místo Norkám, které dnes byly až 10.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve čtvrtek od 14:30 pojedou štafetu muži. Trenér Michael Málek dává opět důvěru finišmanovi Vítězslavu Hornigovi, před kterým jen trochu promíchal úseky. Rozjíždět bude Tomáš Mikyska, po kterém budou následovat Michal Krčmář a Jonáš Mareček.

Pro ženy bude dalším závodem sprint v pátek opět od 14:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík