Je to bronz! Česká smíšená štafeta uspěla na Olympijských hrách mládeže v Pchjongčchangu

24. ledna, 2024

Věřili v boj mezi čtvrtým až šestým místem, ale nakonec dosáhli na skvělé třetí místo! České naděje Heda Mikolášová, Ilona Plecháčová, Jakub Neuhäuser a Lukáš Kulhánek vybojovaly v závěrečné disciplíně biatlonu na Olympijských hrách mládeže v Korejské republice bronz. Je to druhý medailový úspěch české výpravy po zlatu Ilony Plecháčové z vytrvalostního závodu.

Stylem „start-cíl“ vyhráli na trati 4x 6 km Italové, před Francií a českým kvartetem, čtvrtí doběhli Norové, pátí Němci. Cílem proběhlo 16 štafet z 25 na startu.

AHÓÓÓJ, vezu vám placku! Lukáš Kulhánek v cílové rovince

Heda Mikolášová (0+2/0+1) vstoupila do závodu parádně a Iloně Plecháčové (0+0/0+1) předávala druhá s odstupem jen 15 sekund na Itálii. Také Ilona udržela s přehledem druhou příčku, když v půlce závodu byl český tým stále druhý s odstupem pouze 24 sekund za Itálií. Třetí běželi Němci (+3:10 min), kousek za nimi čtvrtí Norové a pátá Francie.

Jakub Neuhäuser (1+3/1+3) musel na dvě trestná kola, ale udržel druhou pozici. Lukáš Kulhánek (1+3/2+3) sice neodolal útoku vítěze sprintu Antonina Guye z Francie, ale udržel třetí pozici před nejrychlejším dorostencem závěrečného úseku Norem Tovem Röyslandem.  

Bronzová parta – zleva: Kuba, Heda, Ilča a Lukáš

Mohla tak propuknout česká bronzová radost! Šťastní byli všichni možná nejvíce však Heda Mikolášová – dvakrát čtvrtá v individuálních závodech!  

Zajímavost? Při porovnání časů byly na trati české dívky lepší českých dorostenců!

Pohledem trenéra

Tomáš Holubec

“Dnes to byla tady v Pchjongčchangu další větrná loterie, tentokrát jsme ale měli více štěstí než třeba při sprintu. Všichni naši museli na každou ležku cvakat oproti nástřelu až pět šest cvaků. Ale zvládli to parádně. Heda byla před startem hodně nervózní, v závodě to však na ní nebylo poznat a skvěle pro nás štafetu zahájila. Ilona ukázala, že je ve formě. Velká jistota! Na klucích byla poznat nervozita, ale bojovali jako lvi. Kuba i Lukáš. Lukáš měl během stojky velkou smůlu. Vítr byl v tu chvíli úplně šílený, proto ta dvě kola. Důležité ale je, že to zvládl, přivezl tým na medaili a mohla propuknout velká společná radost. Jsem hodně pyšný na to, co tady celý náš tým ukázal. Poděkování patří i klubovým trenérům, kteří tu s námi nejsou.”

Výsledkový servis

Smíšené štafeta – mix – (W+M)

Všichni medailisté ze smíšených štafet YOG 2024

Tomáš Hermann

Foto: Barbora Reichová/olympijskytym.cz