Štvrtecký běžel v Osrblí skvělou stíhačku a vyšel mu i střelecký risk

27. ledna, 2024

Proto jel Jakub Štvrtecký na evropský šampionát do Osrblí. V dnešním stíhacím závodě si zvedl střelecké sebevědomí, skvěle běžel a posunul se z 39. místa až na 12. Oproti sprintu si polepšili i další čeští biatlonisté.

Report

Trenéři poslali Jakuba Štvrteckého na mistrovství Evropy, aby se rozzávodil a přenesl dobrou střelbu z tréninků i do závodů. Sprint mu nevyšel, se čtyřmi chybami skončil 39., ale stíhačka už byla o něčem jiném.

V Osrblí dnes hodně foukalo, viděli jsme spoustu trojek a čtyřek. Štvrtecký naproti tomu prošel závodem se střeleckou bilancí 1+0+2+0. Jenom pět biatlonistů dokázalo odstřílet lépe.

„Foukalo hodně zleva, což je pro Osrblí typické. Když jsem přijel na první stojku, tak toho nešlo moc vymyslet. I ty tři trefy byly hodně vybojované. Naopak na závěrečné stojce jsem měl trochu štěstí, tolik nefoukalo. Říkal jsem si, že to risknu a vyplatilo se,“ poznamenal Kuba ke druhé stojce, kterou vyčistil za skvělých 21 sekund.

Český reprezentant odjížděl ze střelnici jako 18. a do cíle dojel jako 12. V posledním kole byl nejrychlejší ze všech, celkově na trati nestačil jen na norského superběžce Johana-Olava Botna. V pořadí čistých časů stíhačky byl třetí.

Vypadá to, že běžecká forma směrem k mistrovství světa roste. „Doufám v to,“ říká Kuba. „Pořád se mi ještě nejelo úplně dobře. Do prudkých kopců jsem měl těžké nohy, ale byl jsem na tom dobře oběhově, takže jsem to mohl rozjet směrem dolů. Pocitově to nebylo běžecky špatné ani včera, ale dneska mi to vyšlo i na střelnici. Už to nebylo z mé strany jen přežívání.“

Konečně úsměv na tváři Jakuba Štvrteckého

Skvěle běželi i další Češi, Adam Václavík měl sedmý čas a Mikuláš Karlík devátý čas. „Měli jsme super lyže, toho se taky dalo využít a pěkně se po trati klouzat,“ pochvaloval si Jakub Štvrtecký.

I Karlík s Václavíkem atakovali elitní desítku, oba ale udělali tři chyby na už zmiňované první stojce, kdy foukalo asi nejvíc. Celkově dojel Karlík s pěti chybami 20., Václavík 22. Luděk Abrahám minul sedm terčů a obsadil 46. příčku.

Ženy nebojovaly s takovým větrem, ale zase jim před startem stíhacího závodu začalo sněžit, což se projevovalo na stavu trati.

Kristýna Otcovská si závod prodloužila o tři kola a trochu si pohoršila ze 17. místa na 25. Tereza Vinklárková minula pět terčů a dojela 37. V posledním kole si připsala skalp Anastasie Kuzminové.

Otcovská byla v českém minisouboji opět lepší i na trati, s 32. časem dávala 38. Vinklárkové 17 sekund.

Obě zlaté medaile dnes zamířily do Norska. Mezi muži zvítězil dvacetiletý Isak Frey, mezi ženami jeho věková vrstevnice Maren Kirkeeidová.

Výsledkový servis

Příští závody

Program evropského šampionátu uzavřou v neděli smíšené štafety. Čtveřice odstartují v 10:45, dvojice ve 14:00.

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík