Zemřel Pavel Ploc st. Člen Síně slávy Českého biatlonu a olympionik

04. února, 2024

Ještě toužil společně s kamarády z Klubu veteránů biatlonu navštívit Mistrovství světa 2024 v Novém Městě na Moravě. Život mu však určil jiný osud. Pavel Ploc zemřel v sobotu 3. února 2024.

Pavel Ploc (nar. 26. 12. 1943 v Pardubicích) patřil mezi průkopníky našeho biatlonu. Dvakrát se zúčastnil olympijských her. V Grenoblu 1968 doběhl na krásném 15. místě ve vytrvalostním závodě. Startoval i v Sapporu 1972. Celkem čtyřiadvacetkrát se stal mistrem republiky ve velkorážném i malorážném biatlonu.

Zřejmě nejvýše však ční štafetový úspěch z mistrovství světa 1969 v polském Zakopaném. Čtveřice Ladislav Žižka, Pavel Ploc, Stanislav Fajstavr a Vladimír Jeřábek vybojovala tehdy čtvrté místo. Teprve po dlouhých 54 letech tento výkon vyrovnala česká štafeta na MS v Oberhofu 2023!  

Společně se svými štafetovými kolegy vstoupil Pavel Ploc v roce 2016 do Síně slávy Českého biatlonu.

Před odletem na Olympijské hry do Grenoblu 1968. Pavel Ploc stojí druhý zleva. Zcela vpravo je pak další z biatlonistů Ladislav Žižka. Uprostřed na stupínku postává krasobruslař Ondrej Nepela…

Sportu zůstal Pavel Ploc věrný i po kariéře. Věnoval se trenérské praxi a také se zdokonaloval ve svém oblíbené tenisu. Sportovní geny zdědili i synové. Pavel je dvojnásobným olympijským medailistou ve skoku na lyžích. Tomáš reprezentoval v severské kombinaci.   

V posledních dvou letech Pavel bojoval s vážnou nemocí. Urputně, jak mu bylo vlastní.

Pavle, je nám smutno, ale v našich srdcích zůstáváš.

Český biatlon