Čtyři Češi v Top Ten na úvod Otevřeného ME juniorů v Polsku. Heda Mikolášová třetí!

08. února, 2024

S jednodenním zpožděním odstartovalo v polských Jakuszycích Otevřené mistrovství Evropy juniorů a české naděje do něho vstoupily parádně! Ve vytrvalostním závodě juniorek na 12,5 km vybojovala dorostenka Heda Mikolášová (0+1+0+1) bronz a bezchybně střílející Kateřina Pavlů doběhla sedmá! V závodě juniorů na 15 km potěšil pátým místem Luděk Abrahám (1+1+0+0) a v elitní desítce skončil i devátý Jan Gregor (0+1+1+0).  

Závod juniorek vyhrála favorizovaná Rakušanka Anna Andexerová. Mezi juniory získal první velkou medaili ze světového biatlonu pro Mongolsko Enkhsaikhan Enkhbat. Rodák z Ulánbátaru se připravuje v Německu.

Jak si vedli další Češi?

Mezi juniorkami se dařilo také 13. Veronice Novotné (1+0+0+2), 14. Lence Bártové i 21. Svatavě Mikyskové (0+1+2+0). Dorostenka Miroslava Červená (0+2+2+1) obsadila 36. pozici a další z dorostenek Anna Matějková (1+3+0+3) skončila 50. v pořadí.

V kategorii juniorů zůstal jednu příčku za branami elitní desítky bezchybně střílející Jiří Blaha. Dorostenec David Eliáš (1+1+0+1) obsadil 37. pozici, Petr Hák (2+1+0+3) byl klasifikován na 43. místě, Danielu Maluškovi (1+2+0+2) patří 49. pořadí a 58. Ondřej Jiránek  (1+1+1+3) nezaznamenal jako jediný z českého týmu žádnou čistou položku.

Pohledem trenérů

Jindřich Šikola (juniorky)

„Dnes je den dobrý pro pochvaly. Závodu určitě prospělo, že byl ze středy posunutý na čtvrtek na úkor zrušených smíšených štafet. Nasněžilo a trať byla v dobrém stavu. Výsledek Hedy není náhoda. Závodí výborně po celou sezónu, neztratila se v IBU Junior Cupu, zazářila na YOG a teď uspěla i tady. Dnes zazávodila opravdu skvěle, na dorostenku si počínala neuvěřitelně vyspěle. Byla radost jí sledovat, pro mě to mělo lepší účinek než antibiotika, která beru…. Na běžeckém výkonu Katky Pavlů se ještě trochu podepsala nedávná nemoc, ale na střelnici byla perfektní. Také ostatní děvčata – Veronika, Lenka i Sváťa – mě potěšila. Mirka s Aničkou sbírají zkušenosti.“  

Jan Burian (junioři)

„Luďa dnes předvedl jednu ze svých nejlepších čtyř položkových střeleb. Ve stopě umí být ještě rychlejší, ale v průběhu závodu jej chytla záda, a to byl pro něho dost velký handicap. Už je v péči fyzioterapeutky. Honza Gregor tady minulý týden nezávodil dobře. Dnes byl jako vyměněný a podal opravdu kvalitní výkon. Jirka Blaha? Čtyři nuly, myslím jeho výkon dostatečně charakterizují.  Slušně zastřílel i David Eliáš, ale na trati to nebyl úplně on. Petr Hák, Dan Malušek a Ondra Jiránek bohužel pokazili střelbu. U Petra mě to mrzí zvlášť, protože dobře běžel.“   

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod juniorek 12,5 km

Analýza

Vytrvalostní závod juniorů 15 km

Analýza

Další program OMEJ

Sobota 10. 2.

10:30 – sprint juniorek 7,5 km

14:00 – sprint juniorů 10 km

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Soňa Niková (SVK)