Stříbrný zázrak v Jakuszycích. Svatava Mikysková druhá v hromadném závodě Otevřeného MEJ

11. února, 2024

Nikdo takový průlom nečekal. Vždyť dosud na juniorském šampionátu doběhla Svatava Mikysková 21. ve vytrvalostním závodě a 40. skončila ve sprintu. Dešťové nedělní kapky jí však přinesly střelecké štěstí. Letohradská biatlonistka a mladší sestra reprezentanta Tomáše minula pouze jeden z 20 terčů (0+1+0+0) a vybojovala druhou příčku za Rakušankou Annou Andexerovou, jež v Polsku získala třetí medaili a z toho druhý titul.

Další česká umístění

České naděje nominované na mistrovství světa v Estonsku (23. 2. – 2. 3. 2024) už v neděli v Jakuszycích nestartovaly. Krásný závod má za sebou také dorostenka Miroslava Červená (0+0+1+3), jež obsadila 12. místo, přičemž až do závěrečné položky byla ve hře o medaile. Druhá z dorostenek Anna Matějková (1+1+3+3) skončila 48.  V kategorii juniorů obsadil Ondřej Jiránek (2+3+1+2) 38. pozici a Daniel Malušek (1+3+2+2) skončil na 45. místě.

Stříbrné gesto Sváti Mikyskové

Pohledem trenéra

Jindřich Šikola

„Myslím, že ze Sváti spadl nominační stres. A zejména na její střelbě to bylo vidět. Podmínky byl těžké a ona minula pouze jednou. Překvapila mě i Mirka. Až do poslední položky měla na dohled medaili. Pro ni i pro Annu to tady v Jakuszycích bylo zejména o získávání zkušeností ze startů v mezinárodní konkurenci.

Výsledkový servis

Hromadný závod „60“, juniorky 9 km

Hromadný závod „60“, junioři 12 km

Medailové zisky

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Soňa Niková (SVK)