Tomáš Mikyska si vystřílel v Novém Městě životní 10. místo

14. února, 2024

Velký příběh napsal na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě Tomáš Mikyska. Po tom, co vynechal podstatnou část přípravy kvůli vážnému zranění kolene, si vystřílel ve vytrvalostním závodě 10. příčku.

Report

Výkon Tomáše Mikysky dneska dostával fanoušky ve Vysočina Areně do varu. Střílel v rychlém tempu a především přesně. Až do poslední rány, kterou možná uspěchal až moc.

Ze střelnice přesto odjížděl na fantastickém 11. místě. V posledním kole navíc překonal Nora Christiansena a poprvé v kariéře tak proniknul do elitní desítky.

„Jsem spokojený, i když ta poslední rána mě fakt mrzí. Ještě když jsem se dozvěděl, že jsem mohl být na malém pódiu…“ litoval Mikys. „Ale taky jsem mohl odstřílet za tři, protože jsem byl fakt nervózní.“

Mikyska, který po operaci kolene vynechal značnou část přípravy, zaznamenal 30. běžecký čas. „Po tom, co má Tomáš v téhle sezóně za sebou, je jeho dnešní výsledek parádní,“ uznal trenér Michael Málek.

„Trochu jsme se báli, abychom jeho návrat neuspěchali. Ale je vidět, že mu noha funguje. Samozřejmě musí být důsledný a pokud chce závodit na téhle úrovni, tak ho asi čeká každodenní cvičení. Musí se o tu nohu starat a být na ni opatrný,“ dodal Málek.

Čeští reprezentanti si opět užívali bouřlivé domácí prostředí. „Fanoušci byli neskuteční! Musím jim poděkovat, protože mě v tom posledním kole fakt hnali. Hrozně jsem si to dneska užil,“ pochvaloval si Tomáš Mikyska.

Rozladěný byl ze svého výsledku 26. Michal Krčmář. Na trati si vedl velmi dobře, patřil mu 15. nejrychlejší čas, ale střílel s bilancí 1+0+1+1. Na závěrečné stojce pak strávil 51 sekund, protože musel přebíjet.

Vítězslav Hornig se potýkal s bolestí zad, což bylo znát na trati. Střílel ale velmi dobře, minul jediný terč na závěrečné stojce a při své premiéře na mistrovství světa obsadil 46. místo. Nadějně rozjetý závod si v druhé půlce pokazil nakonec 63. Jakub Štvrtecký.

Vyhrál Johannes Thingnes Bø s minutovým náskokem na svého bratra Tarjeiho. Bronz získal Němec Benedikt Doll. Všichni medailisté dnes udělali jednu chybu.

Co to znamená?

V nedělním hromadném startu budeme mít hned dvojnásobné zastoupení. Michal Krčmář do něj prošel bezpečně z 22. místa a Tomáš Mikyska z 23. místa.

Výsledkový servis

Příští závod

Ve čtvrtek (18:00) se jede v Novém Městě na Moravě smíšená štafeta dvojic, do které trenéři nasadili Jonáše Marečka a Markétu Davidovou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík