Obě české štafety byly v NMNM hodně vidět a skončily sedmé

17. února, 2024

Vysočina Arena v sobotu pořádně burácela. Obě české štafety se před zraky 28 572 fanoušků pohybovaly na nejvyšších příčkách, byť nakonec shodně obsadily na mistrovství světa 7. místa.

Report

Štafetu žen velmi dobře rozjela Tereza Voborníková, která po čisté střelbě předávala jako pátá. „Už na startu jsem si moc užívala atmosféru. Řekla jsem si, že je to poslední závod a už se nemusím nervovat. Těšila jsem se na to,“ usmívala se po dojezdu Terka.

Trestným kolem po stojce zatížila českou štafetu Lucie Charvátová. Výborně běžící Markéta Davidová pak zařídila posun z 10. místa na 6. „Na trati mě hnali fanoušci, neslyšela jsme ani svůj dech. Byl to zase masakr,“ pochvalovala si Makula.

Jessica Jislová v náročných podmínkách nesestřelila vestoje jeden terč a finišovala jako 7. Zlato získaly Francouzky před Švédkami a Němkami.

Mužská štafeta se vyvíjela z českého pohledu ještě nadějněji. Tomáš Mikyska také na prvním úseku trefil 10 z 10 terčů a na předávku dorazil jako druhý, těsně za vedoucím Estoncem. „Musím poděkovat servisu, protože jsme měli fakt neskutečné lyže,“ chválil po dojezdu Mikys.

Michal Krčmář dobíjel jednou na ležce. A když odstřílel čistě stojku, Vysočina Arena bouřila. Udržel druhé místo a v cíli s nervózním úsměvem poznamenal: „Vůbec to Jonymu a Víťovi nezávidím.“

Jonáš Mareček ale svou úlohu zvládl velmi dobře. Dvakrát dobíjel a předával jako čtvrtý. Trojím dobíjením v proměnlivých podmínkách nezklamal ani Vítězslav Hornig, ale mezi silnými běžci se propadl na 7. místo.

Norský finišman Vetle Christiansen musel po závěrečné stojce na tři trestná kola, čímž otevřel cestu ke zlatu Švédům. Bronz získali Francouzi.

Co to znamená?

Českým ženám patří po Novém Městu 8. místo v Poháru národů. Na 7. Rakušanky ale ztrácí pouze 12 bodů. Čeští muži, kteří drží 9. místo, se zase přitáhli na 21 bodů ke Slovincům.

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík