Hromadný start vyšel nejlépe Davidové, která se potkala s fanoušky i prezidentem

18. února, 2024

Byl to velkolepý poslední den mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, i když zářné české výsledky nepřinesl. V hromadném startu byla nejvýš 15. Markéta Davidová.

Report

Hromadný start žen sledoval přímo ze střelnice prezident Petr Pavel. A zřejmě se mu ve Vysočina Areně zalíbilo, protože neplánovaně zůstal i na závod mužů.

Jedinou českou biatlonistku na startu Markétu Davidovou brzdily jedničky. Až poslední střelbu odstřílela čistě a vybojovala 15. místo. V cílové rovince děkovala fanouškům, mezi které se později i vydala, aby se s nimi vyfotila a rozdala podpisové kartičky. Jenom na chvíli ji vyrušil kolemjdoucí prezident Petr Pavel, který se s ní pozdravil.

„Ta kulisa je neskutečná. Moc děkujeme fanouškům, že nás tady celých 14 dní podporovali, a doufám, že se uvidíme i příští rok,“ řekla na adresu fanoušků Markéta Davidová. A chválila i organizátory. „Na to, jaké tu panovalo počasí, byly tratě skvěle připravené. Spousta středisek by se mohla od Nového Města na Moravě učit.“

Premiérové individuální zlato na mistrovství světa získala bezchybná Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová. Úspěšný šampionát podtrhly druhá Italka Lisa Vittozziová a třetí Francouzka Lou Jeanmonnotová.

Ještě před závodem mužů proletěly nad Vysočina Arenou, kterou tentokrát zaplnilo 29 940 fanoušků, armádní gripeny.

Na startu byli hned dva čeští reprezentanti, kteří by si ale přáli o něco lepší výsledky. Hlavně 24. Michal Krčmář, který udělal čtyři chyby. Tomáš Mikyska minul tři terče, skončil 26. a v cílové rovince se uklonil fanouškům.

„Jsem spokojený s tím, co jsem tu předvedl. Zajel jsem si nejlepší výsledek v kariéře, takže můžu šampionát hodnotit pozitivně,“ řekl Mikys médiím. Nezapomněl pochválit ani fanoušky, podobně jako chvíli před ním Bimbo. „Je neskutečné, kolik přišlo lidí. Budu na to vzpomínat celý život,“ dojal se nejzkušenější český biatlonista.

Třetí zlato a sedmou medaili si v Novém Městě na Moravě pověšil na krk Johannes Thingnes Bø. Překvapivé stříbro bral Lotyš Andrejs Rastorgujevs a bronz Francouz Quentin Fillon Maillet.

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár pokračuje ve čtvrtek 29. února ve 14:15 vytrvalostním závodem žen na norském Holmenkollenu. Ve stejný čas o den později budou závodit muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík