Bronzový start. Do MSJ&D v Estonsku vstoupily české naděje třetím místem v dorosteneckém mixu

23. února, 2024

Snový úvod do Mistrovství světa juniorů a dorostu v estonském Otepää mají za sebou české naděje. Ve smíšených štafetách dorostenců a dorostenek vybojoval kvartet Vladimír Kocmánek, David Eliáš, Ilona Plecháčová a Heda Mikolášová třetí místo! Ve větrném závodě vyhráli Francouzi před Nory.

Naopak juniorům se ve smíšené štafetě tolik nedařilo. Čtveřice Petr Hák, Jan Gregor, Kateřina Pavlů a Kateřina Gotvaldová (4+18) obsadila 13. příčku, přestože po prvním úseku byli Češi ještě pátí…. Vyhráli Norové před Němci a Rakušany.   

Vladimír Kocmánek

Průběh závodu dorostenců

Vladimír Kocmánek na prvním úseku střílel vleže bezchybně a vstoje pouze jednou dobíjel. Byla to nejlepší česká střelba. Na předávku přiběhl pátý s odstupem 51 sekund na vedoucí Poláky. David Eliáš také zvládl bezchybně ležku a prodral se na třetí místo. Tři dobíjení vstoje a mírná ztráta na trati znamenaly návrat na pátou pozici s odstupem 1:42 min. V půlce závodu vedli Poláci před Francií, Norskem a Rakouskem.

Do třetice byla vleže bezchybná také Ilona Plecháčová. Její položka znamenala posun na bronzovou příčku, kterou český tým až do cíle už neopustil navzdory trestnému kolu právě Ilony Plecháčové nebo šesti dobíjením Hedy Mikolášové. Čtvrté skončilo Finsko, pátá Itálie a šesté Německo.

David Eliáš

Pohledem trenérů

Jan Burian (dorostenci)

„V těch drsných podmínkách zvládli kluci dobře střelbu a z toho mám radost. Holkám předali štafetu ze solidní pozice a s nadějí. Ale na trati umí být jak Vláďa, tak i David silnější než dnes. Věřím, že to tady ještě předvedou.“

Jindřich Šikola (dorostenky)

„Myslím, že to celkově byla dobrá týmová práce.  Pro Ilonu se jednalo o první start po antibiotikách, ale zvládla to se ctí, byť stojkou se trochu protrápila. Heda dobíjela vždy napotřetí, ale zůstal jí čistý štít. Navíc ukázala sílu v běhu. Máme medaili z mistrovství světa, a to je cenné.“

Ilona Plecháčová

Sedm sezón s medailí

Úspěch dorosteneckého mixu současně znamená, že česká mládežnická reprezentace se nebude z MSJ&D vracet s prázdnou posedmé za sebou. Nepřetržitá šňůra trvá již od roku 2018, kdy se závodilo také v Otepää.  Aktuálně tak za období 2018-2024 mají mladí Češi bilanci z MSJ&D 5-8-6 (zlato-stříbro-bronz).

Heda Mikolášová

Výsledkový servis

Smíšené mix štafety (dorost)

Analytické výsledky mixu

Smíšené mix štafety (junioři)

Analytické výsledky mixu

Bronzový mix – zleva: Vladimír Kocmánek, David Eliáš, Heda Mikolášová a Ilona Plecháčová

Tomáš Hermann

Foto pro Český biatlon: Igor Stančík (SVK)