Světový pohár v Oslu 2024 – předzávodní přehled

29. února, 2024

Na Holmenkollenu sezóna obvykle končí, ale teď tu bude začínat poslední trimestr Světového poháru. Navážou čeští biatlonisté v Norsku na dobré výsledky z posledních let?

Týmové novinky

Čeští biatlonisté přiletěli do hlavního města Norska v pondělí odpoledne. S výjimkou Markéty Davidové a Jonáše Marečka, kteří v pondělí večer absolvovali exhibici na historickém stadionu v centru Stockholmu. V závodě osmi elitních dvojic dvojic skončili sedmí. „Bylo to super. Zase nová zkušenost a skvělý zážitek,“ pochvalovala si Makula.

Mikuláš Karlík nahradil v nominaci Jakuba Štvrteckého, který se od Nového Města na Moravě potýkal se zdravotními problémy. Kristýna Otcovská se zase vrátila do IBU Cupu, takže ženy jsou na Holmenkollenu ve čtyřech. Nominaci jsme podrobněji rozebrali tady.

Teploty v Oslu jsou lehce nad nulou a sníh hodně hluboký a mokrý. Tratě by snad měly projít před závody důkladnou úpravou, ale od čtvrtka do neděle má podle předpovědi pršet.

Hluboký sníh pod nohama Markéty Davidové

Po osmi letech se na Holmenkollen vrátí vytrvalostní závody a smíšená štafeta, dvojice tu zažijí dokonce premiéru. „Program závodů je podle mě nejtěžší možný,“ myslí si Jessica Jislová. Už to tak bylo v Anterselvě a teď je to tu znovu. Čekají nás dva nejdelší závody v jednom týdnu a navíc mokrý a bořivý sníh.“

Co byste měli vědět?

  • Tereza Voborníková si loni ve sprintu v Oslu 6. místem vylepšila své maximum ve Světovém poháru.
  • Markéta Davidová tu zase před rokem zaznamenala v hromadném startu poprvé v kariéře nejrychlejší běžecký čas.
  • Michal Krčmář skončil v posledních pěti závodech na Holmenkollenu v Top 20.
  • Když se tu jel před 8 lety naposledy vytrvalostní závod, vystřílel si v něm Michal Krčmář páté místo.
  • Tomáš Mikyska zajel při své premiéře v norském středisku dvakrát na bodech.
  • Poslední české medaile získala na Holmenkollenu v roce 2017 Gabriela Soukalová. Dojela druhá ve stíhacím závodě i hromadném startu.
První květinový ceremoniál Terezy Voborníkové

Řekli před závody

Markéta Davidová: „Na Holmenkollenu to mám ráda, protože ho mám spojený s posledními závody sezóny. Většinou tu bývá hezky, až na loňský rok, kdy se kvůli mlze rušily závody. Je super, že bydlíme kousek od stadionu, a i okolí je moc pěkné. Tříkilometrový okruh jsem si tu letos vyzkoušela poprvé. Vytrvalostní závod na něm bude těžký. Myslím si, že bude důležité si dobře rozvrhnout síly, protože sníh je mokrý a nejede to. A i ty sjezdy jsou docela těžké, protože sníh je hodně hluboký.“

Michal Krčmář: „Po mistrovství světa jsem měl lehkou virózu. Pět šest dní jsem nic nedělal a snažil se dát do kupy, abych mohl odcestovat do Osla. Nebyl to úplně ideální scénář, ale myslím si, že jsem fit a těším se na zbývající závody. Chtěl bych je pojmout už jako přípravu do dalšího přípravného období. Nechci teď hodnotit sezónu, ale jsou tu věci, které jsou špatně. Vím o nich a chtěl bych na nich začít pracovat směrem k další sezóně. Holmenkollen je nádherné místo, Mekka lyžování. Sem by se měl podívat jednou za život každý lyžař. Na druhou stranu tím, jak jsou tu náročné tratě, často rozbředlý sníh a ještě tu dokáže pozlobit mlha i vítr, tak to není úplně lehký areál. Závody tu většinou hodně bolí, ale okolí je nádherné.“

Michal Krčmář během tréninku na Holmenkollenu

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Oslu

Muži

  • Mikuláš Karlík (39. místo, sprint 2022)
  • Michal Krčmář (5. místo, vytrvalostní závod 2016)
  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Jonáš Mareček (54. místo, sprint 2023)
  • Tomáš Mikyska (24. místo, stíhací závod 2023)

Ženy

  • Markéta Davidová (4. místo, sprint 2022)
  • Lucie Charvátová (18. místo, stíhací závod 2016)
  • Jessica Jislová (6. místo, sprint 2022)
  • Tereza Voborníková (6. místo, sprint 2023)
Tomáš Mikyska naskočí do svého posledního Světového poháru v sezóně

Program závodů

1. 3. – 12:30 – vytrvalostní závod žen
1. 3. – 15:30 – vytrvalostní závod mužů
2. 3. – 13:20 – hromadný start žen
2. 3. – 15:20 – hromadný start mužů
3. 3. – 12:45 – smíšená štafeta dvojic
3. 3. – 14:45 – smíšená štafeta

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda, Petr Slavík