Loučící se Mikyska přivezl český mix v Oslu na 7. místě

03. března, 2024

Vyrovnané výkony všech členů smíšené štafety dnes na Holmenkollenu vedly k 7. místu. Pro finišmana Tomáše Mikysky to byl poslední start ve Světovém poháru v této sezóně.

Report

Čeští trenéři nasadili do smíšené štafety tu nejsilnější možnou sestavu, takže ambice byly vysoké. První komplikace ovšem přišla už krátce po startu, kdy před Terezou Voborníkovou spadla švédská soupeřka. „Najela jsem do ní a do mě zase zezadu najela ještě jedna závodnice. Rázem jsme byli poslední a byla to zbytečná ztráta sil a cenných vteřin. Jinak jsem byla překvapená, že se mi nejelo tak špatně,“ hodnotila Terka první úsek, který s bilancí 0+3 zakončila na 7. místě.

Tereza Voborníková bojovala se soupeřkami i s deštěm

Markéta Davidová sice na druhém úseku polepšila české štafetě na 6. příčku, ale spokojená nebyla. Po stojce totiž musela na trestné kolo. „Ta stojka mě štve. Holky, které jely se mnou, pak předávaly vepředu. Mrzí mě, že jsem to nedobila.“

Druhá členka české štafety Markéta Davidová

Michal Krčmář si dneska jel sólo závod. Vystačil si se třemi náhradními náboji a s přehledem udržel 6. místo. Vydržela i jeho záda.

„Záda mě bolí jen v závodním zatížení. Je to svalový problém,“ vysvětluje Bimbo. „Jakmile dojedu, tak o zádech do pěti minut nevím. Včera mě začala bolet na sedmém nebo osmém kilometru, tak jsem říkal trenérovi, že tu šestku vydržím a jdu do toho. A opravdu jsem bolest skoro až do konce necítil. Teď mám pár dní na to, abych nabral síly a dal se do kupy, i když ta dlouhá cesta do zámoří tomu moc nepřeje.“

Polákovi Michal Krčmář záhy ujel

Pro finišmana Tomáše Mikysku to dnes byl poslední závod sezóny. Trošku mu zhořkl na závěrečné stojce, kde musel dvakrát dobíjet a ztratil 6. místo v souboji se Slovincem Fakem.

„Cítím, že už mi došly síly a je znát mé tréninkové manko. Myslím, že je nejlepší to teď ukončit, věnovat se rehabilitaci a začít s přípravou o něco dřív,“ řekl vyčerpaný Mikys, který si v létě těžce poranil koleno a přišel o velkou část přípravy.

Předposlední položka Tomáše Mikysky v této sezóně

„Zítra se vrátím domů, za týden mě čekají rehabilitace nohy a pak za další dva tři týdny bych měl začít se silovým tréninkem, abych dohnal sílu hlavně na levé noze a od začátku květnu mohl společně s kluky naskočit do přípravy,“ nastínil Tomáš Mikyska své aktuální plány.

Smíšenou štafetu vyhrála Francie, která potřebovala jen šest náhradních nábojů. Druhé skončilo Švédsko a třetí domácí Norsko.

Co to znamená?

Hodnocení smíšených štafet ovládlo Norsko, český tým obsadil 9. místo.

V Poháru národů zvýšily 7. Češky náskok na 8. Rakušanky na 43 bodů. Naopak 9. Češi ztratili na 8. Slovince, kteří mají nyní k dobru 32 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V pondělí ráno odlétají čeští biatlonisté do Prahy, odkud v úterý ráno vyrazí do Amsterdamu a následně do amerického Salt Lake City. Předposlední díl Světového poháru začne v Soldier Hollow v pátek, kdy jsou na programu štafety mužů (20:25) i žen (23:00).

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík