Světový pohár Soldier Hollow 2024 - předzávodní přehled

07. března, 2024

Biatlonový kolotoč se po pěti letech vrací do severní Ameriky. Zámořská tour začne v americkém Soldier Hollow a pozor: Kvůli osmihodinovému časovému posunu se bude závodit ve večerních hodinách našeho času.

Týmové novinky

Český tým v pondělí ráno odletěl z Osla do Prahy. Odtud pak zamířil v úterý ráno do amerického Salt Lake City. Letělo se přes 10 hodin.

V Soldier Hollow ve státě Utah je o osm hodin méně než v Česku. A kromě časového posunu se musí biatlonisté vyrovnávat s nadmořskou výškou 1695 metrů, ve které se dějiště Zimních olympijských her 2002 nachází.

Kuba je zpátky

Dobrými výsledky na IBU Cupu si o nominaci na Světový pohár řekla Kristýna Otcovská, kterou tak čeká premiéra mezi elitou. Tomáše Mikysku, který kvůli rehabilitaci operované nohy předčasně ukončil sezónu, nahradí uzdravený Jakub Štvrtecký. „Měl jsem zánět dutin a byl jsem fakt slabý. Po mistrovství světa jsem hodně odpočíval a pak jsem navázal tréninky na pásu a na kolečkových lyžích v Jablonci,“ přibližuje Kuba.

První tréninky v Soldier Hollow absolvovali čeští reprezentanti ve středu. Teploměr ukazoval sedm stupňů, svítilo sluníčko, sníh byl mokrý a velmi pomalý. Podobné počasí by mělo být i na závody, ale na stavu tratí snad pořadatelé ještě zapracují.

Ve středu bylo v Soldier Hollow krásně

Co byste měli vědět?

  • Tereza Voborníková se v Soldier Hollow v roce 2022 stala juniorskou mistryní světa ve sprintu a ve stíhačce. Navíc získala bronz ve vytrvalostním závodě.
  • Na tomto šampionátu se dařilo i Jonáši Marečkovi, který získal zlato ve vytrvalostním závodě.
  • Markéta Davidová se před pěti lety v Soldier Hollow posunula ve stíhačce v Soldier Hollow ze 32. na 12. místo. Zaznamenala druhý čistý čas.
  • Třetí sezónu v řadě si v zámoří zazávodí Kristýna Otcovská. Před rokem vyhrála univerziádu v dalším americkém středisku Lake Placid.
  • Z českého týmu dosud v Severní Americe nezávodil jenom Jakub Štvrtecký.
Sluníčko = úsměv na tváři Markéty Davidové

Řekli před závody

Tereza Voborníková: „Moc jsem se do Soldier Hollow těšila. Znám to tady, během juniorského mistrovství světa jsem tu byla dva týdny. Hrozně mi pomáhá, když mám na nějaký areál hezké vzpomínky. Když se tam pak vrátím, tak je to dobré pro moji psychiku. Trať mám moc ráda a líbí se mi, že je to tu skromnější, žádný obrovský areál. Je to něco jiného než závodit v Evropě. Umí tu být větrná střelnice. A trať je specifická kvůli nadmořské výšce, protože každý se s ní popasuje trošku jinak. I sníh tu může hrát velkou roli. Tím, že je tu teplo, byl sníh na tréninku úplně mokrý. Pak to nejede a člověk si nikde neodpočine. A jinak oceňuju, že tu není žádný ošklivý sjezd.“

Tereza Voborníková na střelnici v Soldier Hollow

Jonáš Mareček: „Určitě to tu mám rád. Myslím si, že můj titul juniorského mistra světa byl souhrou více věcí. Měl jsem dobrou formu, už předtím jsem dobře závodil na mistrovství Evropy na Pokljuce. Myslím, že mi hodně pomohlo, že jsme tu tenkrát přijeli jako jedni z prvních, měli dost času na aklimatizaci a mně obecně výška docela sedí. To pro mě byla určitě výhoda. A dost mi seděla i trať, která byla tehdy tvrdá. Jsou tu dlouhé, silové a ne tolik prudké výjezdy. A hlavně potom dlouhé sjezdy, ve kterých si člověk hodně odpočine. Mně takový profil hodně sedí. Velký rozdíl oproti jiným střediskům je, že tu kvůli vysoké nadmořské výšce a tomu, jak je areál situovaný, svítí ostré sluníčko do terčů i mimo ně. Je potřeba, aby na to oči byly připravené. Když si člověk sundá brýle, kolikrát mu úplně slzí oči a musí mhouřit, aby něco viděl.“

Jonáš Mareček při testu lyží se servismanem Janem Lušovským

Kristýna Otcovská: „Tratě v Soldier Hollow si dobře pamatuju a docela mi to tady i jezdilo. Mám to tu ráda a je to pro mě pozitivní první areál pro Světový pohár. Na svou premiéru se těším, ale nevím, co mám čekat, jak moc budu ztrácet na nejlepší. Poprvé jsem viděla biatlon v televizi, když byla olympiáda v Soči. Okouzlilo mě to a pár let nato jsme s tátou založili v Litvínově biatlonový klub. On mě trénoval, než jsem se dostala do juniorské reprezentace. Před biatlonem jsem jako malá hrála fotbal a pak jsem přešla na florbal.“

Kristýna Otcovská na prvním Světovém poháru

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Soldier Hollow

Muži

  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Mikuláš Karlík (premiéra)
  • Michal Krčmář (26. místo, sprint 2019)
  • Jonáš Mareček (premiéra)
  • Jakub Štvrtecký (premiéra)

Ženy

  • Markéta Davidová (12. místo, stíhací závod 2019)
  • Lucie Charvátová (premiéra)
  • Jessica Jislová (premiéra)
  • Kristýna Otcovská (premiéra)
  • Tereza Voborníková (premiéra)

Program závodů

8. 3. – 20:25 – štafeta mužů
8. 3. – 23:00 – sprint žen
9. 3. – 20:25 – štafeta žen
9. 3. – 23:00 – sprint mužů
10. 3. – 17:00 – stíhací závod žen
10. 3. – 18:50 – stíhací závod mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík