Dvacáté místo Luďka Abraháma nejlepším českým výsledkem ve sprintech IBU Cupu v Rakousku

08. března, 2024

Velmi dobrá střelba (0+1) a solidní běh vynesly Luďku Abrahámovi (na úvodním snímku) 20. místo v posledním sprintu IBU Cupu sezóny 2023/24. Bodoval také 28. v pořadí Adam Václavík (2+0) a v kategorii žen 33. Tereza Vinklárková (0+2). Všichni tři se představí v sobotním vyvrcholení IBU Cupu – hromadných závodech pro 60 startujících.   

Jak si vedli další Češi?

Na desetikilometrové trati mužů statečně bojoval i junior Daniel Matušek (0+1), ale ve vyrovnaném závodě mu 11 sekund k bodům scházelo. Zajistil si však s přehledem místo v sobotním „hromaďáku“.  Ondřeji Jiránkovi se nedařilo (1+3), doběhl na 90. pozici a v sobotu mezi účastníky závodu nebude.

V kategorii žen na trati 7,5 km obsadila juniorka Svatava Mikysková (1+1) 50. příčku, Eliška Václavíková (0+1) skončila na 53. místě. Druhá jmenovaná postoupila v součtu čtvrtečních a pátečních klání do hromadného závodu. Svatava Mikysková je v pozici páté náhradnice.    

Daniel Malušek

Pohledem trenérů

Jiří Holubec (ženy)

„Dnes bylo takové zvláštní počasí. Neustále drobně sněžilo a na trati se tvořilo mýdlo. Možná jsem udělal chybu s tím, že jsem nasadil Terku do první skupiny, kde jí ke všemu byla vylosována dvojka. Za těchto podmínek to žádná výhoda nebyla. Naopak. A myslím, že ani lyže jsem neměly takové, jako třeba na první sprint minulý týden.“

Aleš Ligaun (muži)

“Mám radost ze střelby Luďka a Dana. Adam má obecně úvodní ležku nervóznější a dnes to bohužel nebylo jiné. Rány měl všude. Škoda. Ale stojku zvládl dobře. Na trati to vzhledem k počasí bylo zvláštní. Dělaly se mnohem větší rozdíly než při čtvrtečním vytrvalostním závodě.”

Adam Václavík

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analýza

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Sprint mužů na 10 km

Analýza

Průběžné pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Tereza Vinklárková

Další program

Sobota, 9. 3.

10:30 – hromadný závod 60, ženy 12 km – předběžná startovka

13:15 – hromadný závod 60, muži 15 km – předběžná startovka

Tomáš Hermann

Foto: Hynek Škrabal