Českým biatlonistkám se povedl sprint v Soldier Hollow. Nejvíc Davidové

09. března, 2024

Hned čtyři české biatlonisty se probojovaly na Světovém poháru v Oslu na body. Nejvíc se vedlo Markétě Davidové, která skončila se dvěma chybami 11.

Report

Časový posun, nadmořská výška, teplo a měkký sníh. „Takové superkombo,“ nazvala to s úsměvem Lucie Charvátová, která ale dnes patřila mezi spokojené biatlonistky.

V měkkém sněhu jedoucí Lucie Charvátová

Ženy dnes startovaly až po mužích, takže kvalita trati byla logicky horší. „Kluci říkali, že měli trať lepší, ale mně to teď lepší nepřišlo. I když trať posolili, tak si myslím, že to nepomohlo a bořilo se to,“ říkala Markéta Davidová, která v náročných podmínkách zaběhla velmi slušný 9. běžecký čas. Na obou střelbách ale udělala jednu chybu, což ji o sekundu nepustilo do elitní desítky.

Finiš Markéty Davidové

Dobrou formu z Osla si do zámoří přenesla Tereza Voborníková. S jednou chybou vestoje skončila 16. Dokonce čistě střílela Jessica Jislová, ale s pomalejším během jí patřilo 24. místo.

Trenér Egil Gjelland udílí pokyny Jessice Jislové

Solidní závod se střelbou 1+1 má za sebou i v úvodu zmíněná Lucie Charvátová. „Budu 26.?“ ptala se překvapeně po svém dojezdu. „Tak to je dobrý. Poslední měsíc se mi vůbec nedařilo, ale celkově jsem měla ze zimy dobrý pocit. S umístěním do třicítky jsem tedy spokojená.“

A pozitivně naladěná byla po své premiéře ve Světovém poháru i Kristýna Otcovská, i když střílela s bilancí 1+2 a na 62. místě těsně přišla o postup do stíhačky. „Čekala jsem, že budu víc nervózní. To jsem zvládla dobře, při střelbě mě nervozita neovlivnila. Vleže to byla moje chyba a vestoje mi začalo foukat a já se musím naučit střílet ve větru. Teď jsem spokojená, mám odškrtnuto. Skoro vyšla i stíhačka, bohužel, ale můžu dál závodit bez stresu,“ řekla česká debutantka.

Debutantka Kristýna Otcovská

I s jednou chybou zvítězila Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová před bezchybnou Norkou Ingrid Tandrevoldovou a krajankou Lou Jeanmonnotovou.

Co to znamená?

V celkovém hodnocení je z českých biatlonistek pořád nejvýš 19. Tereza Voborníková. Do Poháru národů zapsaly Češky čtvrtý nejvyšší součet, náskok na 8. Rakušanky vzrostl na 66 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu od 12:25 se pojede štafet žen, kterou trenér Egil Gjellland postavil následovně: 1. Jislová, 2. Voborníková, 3. Davidová, 4. Charvátová

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík