Voborníková skončila v posledním sprintu 12., dařilo se i Charvátové

14. března, 2024

Českým biatlonistkám se na zámořských Světových pohárech daří. Potvrdily to dnes v Canmore, kde Tereza Voborníková obsadila 12. příčku a Lucie Charvátová 16. příčku.

Report

V kanadském Canmore a v jeho okolí žije spousta Čechů, takže si dnes české biatlonistky užily tak trochu domácí prostředí. „Je to tady Czechmore. Čím víc Čechů, tím víc Canmore. Máme tu určitě nejpočetnější fanouškovskou základnu. Jsou to srdcaři. Opravdu nám fandí a je to od nich milé,“ usmívala se Lucie Charvátová.

Dalším důvodem k úsměvu byl její dnešní výsledek. Dnes minula jediný terč při střelbě vleže a obsadila 16. příčku.

„Myslím si, že ten závod nebyl vůbec jednoduchý,“ řekla v cíli Lucka. „Může se zdát, že je to nádherné lyžování, ale trať je poměrně těžká. Není tak kopcovitá, ale musíte na ní pořád jet. Navíc sněhová podmínka je trošku tupější, takže ten pocit není takový, jaký bych si přála.“

Lucka na trati v Canmore

Přesto z toho byl slušný 20. běžecký čas. Ještě lépe běžela Markéta Davidová (13. čas) a solidně si vedla i Tereza Voborníková (25. čas). Té dokonce v posledním kole patřil 7. běžecký čas.

Voborníková stejně jako ve stíhačce v Soldier Hollow neminula ani jeden terč a po druhé střelbě jí patřilo 15. místo. Právě díky výbornému finiši se nakonec probojovala na 12. příčku.

„Při trénincích jsem se necítila na střelnici úplně dobře, ale ta nula vleže mě dneska úplně nakopla. A vestoje jsem to vystála,“ zhodnotila svůj střelecký výkon Terka. A co běh? „Myslím si, že trať pro mě není úplně ideální. Mám ráda těžké, kopcovité tratě. Tady je rovinatá trať a jak jsem malá, tak nemám na rovinách takovou sílu a techniku.“

Markéta Davidová začala závod dvěma chybami, dalších osm výstřelů už bylo přesných. „Začalo trochu foukat, zareagovala jsem na to, ale zřejmě málo,“ hledala příčinu chyb Makula, která obsadila 25. pozici.

Makula a její bezchybná stojka

Body dnes nezískala, ale do stíhačky postoupila 49. Jessica Jislová (1+1). Na premiérový postup do stíhacího závodu si naopak bude muset počkat Kristýna Otcovská (1+1), i když jí chybělo na 63. místě jen 7 sekund.

Druhý start ve Světovém poháru pro Týnu Otcovskou

Na stupně vítězek se dnes postavily jen bezchybné střelkyně. Zvítězila Italka Lisa Vittozziová před Francouzkou Lou Jeanmonnotovou a Švýcarkou Lenou Häckiovou-Großovou.

Co to znamená?

Malý křišťálový glóbus za sprinty získala Norka Ingrid Tandrevoldová. Z českých biatlonistek si vedla nejlépe 16. Tereza Voborníková, které patří stejné umístění i v celkovém hodnocení Světového poháru. Na jeho čele se schyluje k velké bitvě, protože dnešní vítězka Lisa Vittozziová stáhla 17. Ingrid Tandrevoldovou na rozdíl 7 bodů.

Lucie Charvátová drží díky dnešnímu výsledku 28. postupovou pozici do hromadného startu. A ještě jedna dobrá zpráva: České biatlonistky díky 5. nejlepšímu týmovému výsledku udržely 7. příčku v Poháru národů.

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek od 17:40 českého času pojedou sprint v Canmore muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík