Přijel se jen podívat na hory. Teď Jakub Procházka v Canmore trénuje kanadské talenty

26. března, 2024

V kanadském Canmore můžete narazit na spoustu Čechů a jedním z nich je Jakub Procházka. Bývalý český reprezentant tam trénuje místní biatlonový klub.

Jakuba Procházku si můžete pamatovat hlavně z juniorských závodů. V roce 2017 dojel šestý na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě a také byl členem čtvrté štafety na mistrovství světa juniorů v Osrblí. O rok později ale ukončil sportovní kariéru.

Následně vystudoval obor Kondiční trenér na Masarykově univerzitě v Brně, čtyři roky trénoval v Česku a letos se vydal do Kanady. „Neplánoval jsem tu trénovat,“ říká sedmadvacetiletý rodák z Ústí nad Orlicí. „Chtěl jsem do Canmore vyloženě přijet, podívat se na hory a strávit tu rok. Tím, že je tu biatlonový areál a naskytla se šance, tak jsem ji rád vzal. Je to pro mě zajímavá zkušenost.“

Jakub Procházka, trenér v Biathlon Alberta Training Center

Jako trenér působí Jakub Procházka v místním Biathlon Alberta Training Center od listopadu. Stihl už za tu dobu odpozorovat nějaké rozdíly proti Česku? „Mají tu víc štěstí na podmínky na lyžování,“ směje se Kuba. „Jinak jsou ty systémy ve spoustě věcí zcela odlišné.“

Zatímco v Česku už lyžařská sezóna skončila, v Canmore se bude lyžovat ještě v dubnu. Část tratí tu připravili už koncem října, celých 60 kilometrů pak pak mají vrcholoví i rekreační lyžaři k dispozici od půlky prosince.

Kanadské naděje mají v Canmore skvělé podmínky k přípravě

„Ale ani tady by se Světový pohár neobešel bez umělého zasněžování,“ upozorňuje Jakub Procházka. „Je tady dost sněhu na české poměry, ale ne na zdejší poměry. Ale je tu třeba deset dní v kuse minus dvacet a sníh se dělá o kus líp než u nás. Díky tomu můžou zasněžovat i tratě pro turisty.“

A k těm rozdílným systémům: „V Česku jsme zvyklí, že je v Novém Městě jeden klub, v Letohradu druhý… Tady v areálu je třeba pět klubů z Canmore plus pět klubů z Calgary. A pak běžecká a biatlonová reprezentace.“

V Kanadě nemají juniorskou reprezentaci v takové podobě, jakou známe z Česka. Biathlon Alberta Training Center, ve kterém trénuje Jakub Procházka, je tak trochu její obdobou. „Jako bych tu měl 8 sportovců z klubu a 8 z juniorské reprezentace,“ přibližuje Kuba.

Svěřenkyně a svěřenci Jakuba Procházky

Většinu týmu tvoří junioři a dorostenci, zhruba polovina z nich letos reprezentovala Kanadu na mezinárodních akcích. Nejznámějším jménem ve výběru Alberty je Emily Dicksonová, která se představila na mistrovství světa v Novém Městě i na olympiádě v Pekingu.

Jakub Procházka je teď v polovině svého zámořského působení. A na rozdíl od řady českých krajanů, kteří v Canmore zapustili kořeny, se plánuje vrátit domů. Třeba pak využije zkušenosti nabyté v Kanadě i při trénování českých nadějí.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík a Biathlon Alberta Training Center