Českou nominaci pro Oberhof zkomplikoval covid-19. Šanci dostanou mladí závodníci

05. ledna, 2021

Českým trenérům zkomplikoval nominaci pro Světový pohár v německém Oberhofu covid-19. Michal Krčmář a Adam Václavík neprošli PCR testy, a tak je zatím pro první týden nahradí Tomáš Mikyska a Milan Žemlička. Šanci dostanou i další mladí závodníci Vítězslav Hornig a Tereza Vinklárková. Problémy řeší Češi i se servisním týmem.

Česká reprezentace absolvovala před odjezdem ze slovinské Pokljuky PCR testy na covid-19. U Michala Krčmáře a Adama Václavíka byly bohužel pozitivní.

„Kvůli sněhovým podmínkám jsme po svátcích museli opustit Českou republiku. I přesto, že jsme dodržovali přísná interní pravidla, tak se dvěma klukům nevyhnul pozitivní PCR test. Tým se připravoval odděleně na Pokljuce, hotel nebyl otevřený pro veřejnost a přesto se to stalo,“ říká trenér mužů a sportovní manažer Ondřej Rybář.

Oba reprezentanti podstoupí koncem týdne kontrolní testy a je ve hře, že by se k týmu připojili pro druhý Světový pohár v Oberhofu. Pro ten první je nahradí Tomáš Mikyska a Milan Žemlička, kteří už se v této sezóně mezi elitou představili.

Na základě výsledků kontrolních závodů byl už v původní nominaci Vítězslav Hornig. Jednadvacetiletý rodák z Jilemnice má zatím na svém kontě jeden start ve Světovém poháru. Před rokem skončil ve sprintu v Le Grand-Bornand 71.

Až o víkendu dorazí do Německa zkušený Ondřej Moravec, který si prodloužil přípravu v Obertilliachu. Své rozhodnutí vysvětluje v tomto článku.

Zdravotní problémy se naštěstí vyhnuly ženám. Tradiční kvarteto v Oberhofu doplní dvaadvacetiletá Tereza Vinklárková. I ona už dostala mezi elitou jednu šanci. Loni na Mistrovství světa v Antholzi dojela ve vytrvalostním závodě 62.

„Terka vyhrála dva závody, které se jely ještě před Vánoci na Pokljuce. Porazila tam juniorky i holky z béčka. Tím si vyjela nominaci,“ vysvětluje Rybář s tím, že sestava žen by měla zůstat neměnná pro oba německé týdny.

Pozitivní výsledky testů se nevyhnuly ani servisnímu týmu. Z něj vypadli David Tolar a Petr Kánský. Na místě je zatím pouze zkušené duo Milan Faltus a Vojtěch Prášil.

„Servisu budou pomáhat i trenéři, musíme si s tím nějak poradit. Na cestě do Oberhofu je Michal Šlesingr, který pomůže s testováním. Řešíme ze dne na den příjezd dalších lidí, kteří ale musí projít PCR testy. Je to trochu očistec,“ dodává Ondřej Rybář.

Nominace na první SP v Oberhofu

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Tereza Vinklárková

Muži: Vítězslav Hornig, Tomáš Krupčík, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Milan Žemlička + Ondřej Moravec pro smíšenou štafetu

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík