Češi v akci, 12. 3. – Davidová bude ve vytrvalostním závodě hájit červený trikot

12. března, 2019

Mistrovství světa ve švédském Östersundu vstupuje do své druhé poloviny. Na programu je vytrvalostní závod žen, který přináší hned několik zajímavých zápletek. Markéta Davidová se poprvé v kariéře oblékne do červeného trikotu a bude chtít ukořištit malý křišťálový glóbus. Veronika Vítková se zase bude ucházet o kvalifikaci do nedělního závodu s hromadným startem. Trenér Egil Gjelland dále nominoval Evu Puskarčíkovou a Jessicu Jislovou.

V Östersundu prozatím skončilo období sněhových srážek. Vyjasnilo se a tím pádem klesla i teplota. Během dnešního vytrvalostního závodu žen by mělo být pocitově kolem -12°. A zase může trochu zlobit vítr.

Před dvěma lety v Hochfilzenu přinesla nejdelší disciplína českou radost v podobě stříbra Gabriely Koukalové. O rok dřív v Oslu zase Veronika Vítková skončila čtvrtá, před deseti lety v Pchjongčchangu pátá.

Dnes se v této pro české barvy oblíbené disciplíně můžeme dočkat dalšího úspěchu. Markéta Davidová (č. 15) bude v posledním 15kilometrovém závodě sezóny hájit červený trikot. Má náskok 26 bodů na Lisu Vittozziovou a 31 bodů na Paulínu Fialkovou.

Ať už dnešní závod skončí jakkoliv, tak má Davidová jistou účast v hromadném startu. To Veronika Vítková (č. 61.), která je povzbuzená velkým posunem a desátým nejlepším časem ve stíhačce, bude ještě pár bodů potřebovat. O postupové matematice jsme již psali.

Eva Puskarčková (č. 68) by si mohla vzpomenout na sezónu 2017/18, kdy se ve vytrvalostním závodě v Östersundu prostřílela k sedmému místu. Na dobrou střelbu bude spoléhat také Jessica Jislová (č. 89), kterou čeká první start na tomto šampionátu.

15:30 – Mistrovství světa – vytrvalostní závod žen

  • Česká čísla: 15. Markéta Davidová, 61. Veronika Vítková, 68. Eva Puskarčíková, 89. Jessica Jislová
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 15:00 ČT sport, 15:17 Eurosport 1
  • Online výsledky

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík