První medaile v sezóně! Markéta Davidová dojela ve sprintu v Östersundu třetí

04. prosince, 2019

Markéta Davidová dnes zažila ve švédském Östersundu bronzové déjà vu. Stejně jako před rokem skončila v prvním individuálním závodě Světového poháru třetí. Sprint se povedl také 19. Evě Kristejn Puskarčíkové a excelentním během zaujala 30. Lucie Charvátová.

Report

Los startovních čísel si včera večer s českými biatlonistkami pěkně pohrál. Eva Kristejn Puskarčíková s Markétou Davidovou vyrazily do sprintu těsně za sebou a mohly si pomoct. Kristejn Puskarčíková totiž na první střelbě minula jeden terč a po vyjetí z trestného kola se připojila k bezchybné Davidové.

Obě biatlonistky druhým kolem proletěly velmi rychle (Davidová 3. čas, Kristejn Puskarčíková 7. čas) a útočily na nejvyšší příčky. Kristejn Puskarčíková musela opět na trestné kolo, ale i tak jí zbylo dost sil do závěru. Finišovala jako 19., časomíra jí ukázala 15. běžecký čas.

Markéta Davidová si na střelnici postála o trochu déle, ale opět neminula. Zařadila se na druhé místo a vypadalo to nadějně. V cíli nakonec nestačila o 12 sekund na Dorotheu Wiererovou a o 3 sekundy na Marte Olsbuovou Røiselandovou, která měla v závěru více sil. Na stupně vítězů se česká reprezentantka dostala popáté v kariéře.

Po roce opět bronzová

Jestli dneska Češkám něco šlo, tak to byl běh. Davidová měla čtvrtý čas, Charvátová desátý a Kristejn Puskarčíková patnáctý. Lucii Charvátovou tak mohly mrzet dvě chyby vestoje, které přidala k jednomu zaváhání z ležky. I tak brala 11 bodů za 30. místo. Pěkné to bylo, hodnotil sípavým hlasem závod Ondřej Rybář, který povzbuzoval biatlonistky u trati.

Veronika Vítková udělala na střelnici jen jednu chybu, ale na jejím běhu bylo znát velké tréninkové manko. Skončila 45. Jessica Jislová byla se dvěma chybami 65.

Radost českého týmu

Co to znamená?

Povedený závod českých biatlonistek znamená třetí nejlepší součet (381 b) v Poháru národů, těsně za Švédkami (399 b) a Němkami (387 b). Díky tomu se Češky posunuly na desáté místo.

Mixzóna

Markéta Davidová: „Mám pocit, že mám lepší začátky sezóny, pak je to trochu mdlé, pak zase lepší a ke konci už vůbec. Snad se to letos trochu změní. (smích) Strašně mě dneska podržela střelba, kdybych měla jet trestná kola, tak asi nedojedu. Hodně mi docházely síly. Říkala jsem si, že by to mohlo být do desítky a jela už jen ze setrvačnosti. S Evčou jsem se zavařila. Nadšeně jsem ji předjela a pak mi došlo, že to nebyl úplně dobrý nápad. Bála jsem se, abych ji nebrzdila. Mám hlavně radost ze střelby a doufám, že to bude pokračovat. Ale musím zůstat nohama na zemi. Když si člověk moc věří, je to na škodu.“

Hobla pro Makulu

Eva Kristejn Puskarčíková: „Nevím, jestli se Makula zavařila se mnou, ale já s ní určitě. (smích) Musím jí moc poděkovat. Kdybych jela druhé kolo sama, tak nejedu tak rychle. Uvisela jsem se jí a naštěstí mi zbyly síly i na poslední kolo. Ale musím říct, že už jsem viděla dvojmo. U nás na pokoji je veselo furt, ale dnes bude ještě veseleji.“

Výsledkový servis

Příští závod

V Östersundu nás nyní čekají dva volné dny a pak vytrvalostní závody. Muži pojedou ve středu, ženy ve čtvrtek.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík