Povedená tečka za Hochfilzenem. Muži dojeli ve štafetě pátí

15. prosince, 2019

V individuálních závodech to tak dobré nebylo, ale štafeta jim sedla. Čeští biatlonisté uzavřeli Světový pohár v Hochfilzenu pátým místem.

Report

Na Michalu Šlesingrovi bylo vidět, že mu přišel k duhu den volna. Po čisté ležce se vyhoupl na pátou příčku a posléze se pohyboval na medailových pozicích. Poté si trochu pohoršil kvůli dvěma chybám na stojce, na předávku přijel jako osmý o 38 sekund za vedoucím Norskem.

Boušek položil dobrý základ

Michal Krčmář zvládl svůj díl bez střeleckého zaváhání, na druhém úseku byl třetí nejlepší. Český tým poskočil na páté místo, k medaili chyběl kousíček.

Bimbo byl na svém úseku třetí nejlepší

V tu dobu už trenér Zdeněk Vítek nervózně pochodoval v trenérské zóně, ke spektivu se vracel jen při střeleckých zastávkách svých svěřenců. A střelba Adama Václavíka se mu pozorovala dobře. Český reprezentant zvládl ležku na jedno dobití, stojku na dvě. To se Vítek poprvé lehce usmál.

Předávka na pátém místě

Václavík jel výborně, patřil mu pátý běžecký čas a na stejné pozici předával Jakubu Štvrteckém. Čtvrtá Francie měla náskok 13 sekund, šesté Rusko bylo naopak o 18 sekund zpět.

Kubovi se kolena nerozklepala

Karlovský expres dostál na trati své pověsti (6. čas na úseku) a ustál i krizové chvíle na střelnici. Po jednom dobití vleže odvrátil vestoje osmým výstřelem trestné kolo a pokračoval dál na pátém místě.

O 3,5 sekundy za ním vjížděl do posledního kola Rus Loginov, ale ten neměl proti české raketě šanci. Štvrtecký dorazil do cíle s pohodlným náskokem na pátém místě.

Velká radost v cíli

Čeští muži dojeli počtvrté z posledních šesti štafet do šestého místa. Zároveň jde o nejlepší výsledek v Hochfilzenu od roku 2012. A ještě jedno zajímavé číslo – česká štafeta dnes měla čtvrtý běžecký čas!

Johannes Thingnes Bø v závěru zařídil vítězství pro Norsko, druhé dojelo Německo a třetí Francie.

Mixzóna

Michal Krčmář: „Víceméně se mi potvrdilo, co jsem dělal včera. Když se jede vepředu v těch vláčcích, tak jsem schopný kontakt držet. Dnes jsme vepředu byli a až na poslední kopec, kde mi Jaka trochu cuknul, jsem mohl jet celou dobu s těmi, se kterými bylo potřeba.“

Adam Václavík: „Musím přiznat, že jsem se té štafety dost bál. Ve sprintu se mi střelba nepovedlo a celkově mi tu střelnice nesedí. Naštěstí jsem to ale teď zvládl, jak jsem si představoval. Snažil jsem se střílet jako v tréninku, bylo tam nějaké dobíjení, ale vyhnul jsem se trestnému kolu, což je pro mě základ. Na střelnici jsem cítil, jak se trochu začínají třást nohy a čím déle tam člověk stojí, tím to je horší. Ale ustál jsem to, jsem za to rád a můžu jít do dalších závodů s větším sebevědomím.“

Jakub Štvrtecký: „Dělali si ze mně srandu, že budu vlajkonoš a povezu vlajku na prvním místě. To se úplně nepovedlo, ale páté místo je super. Nikdo to nečekal, ale v tom je ta síla. I to páté místo poté, jak se nám ne úplně dařilo, zasloužilo tu vlajku. Na stojce jsem se zapotil víc jak u maturity. Bleky říkal, že to bylo se štěstím, ale to k tomu asi patří.“

Co to znamená?

Čeští muži se díky dnešnímu pátému místu posunuli v Poháru národů už na sedmé místo. Na šesté Švédsko ztrácí 79 bodů, naopak na osmé Ukrajince mají k dobru 9 bodů. V hodnocení štafet si Češi polepšili na osmou příčku.

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár se nyní přesouvá do francouzské Le Grand-Bornand, kde se ve čtvrtek pojede sprint mužů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík