Hochfilzen v kostce: Egilovy rychlé holky a řízek, který motivoval české muže

17. prosince, 2019

Světový pohár v Hochfilzenu přinesl českým barvám dvě umístění v elitní desítce individuálních závodů a dvakrát elitní šestku ve štafetách. Pojďme si dění v rakouském středisku připomenout.

Příběh z Hochfilzenu

Lucie Charvátová přijížděla do Hochfilzenu s tím, že se jí tu daří. Čeští muži naopak s tím, že toto středisko nepatří mezi ty nejoblíbenější. Sprinty tyto předpoklady potvrdily.

Charvátová navázala na páté místo z roku 2015 a tentokrát skončila šestá. Mužům se ve sprintu nevedlo, nejlepší byl až 28. Jakub Štvrtecký. Ale mohlo to být i horší, Němky nebo Švédové vůbec nebodovali.

Lucie Charvátová při vyhlášení nejlepší šestky

Počasí v Hochfilzenu bývá všelijaké, ale letos sbírala rakouská obec v tomto směru plusové body. České ženy si dojely ve štafetě pro šesté místo a mohlo být ještě líp, nebýt trestného kola Lucie Charvátové v naprostém bezvětří. Michal Krčmář se ve stíhačce snažil, ale stejně se nedostal výš než na 28. příčku.

O víkendu přijela české biatlonisty podpořit spousta českých fanoušků včetně rodinných příslušníků. Ti sledovali v nedělní stíhačce žen záplavu českých vlajek, z nichž nejvýš byla ta vedle dlouhého příjmení osmé Evy Kristejn Puskarčíkové. Největší úsměv dne ale patřil Markétě Davidové, a to když se v cíli dozvěděla, jak dobře dopadla její kamarádka.

Evči vyšly stojky

Čeští muži se vzchopili po výhrůžce slovenské číšnice Eriky. Pokud by ve štafetě nezajeli dobře, nebyl by večer řízek a zmrzlina. To motivovalo hlavně Adama Václavíka. O motivaci Jakuba Štvrteckého se postaral dotírající Alexandr Loginov. Pokyn byl jasný: Muž s dopingovým stínem nesmí projet kolem mě. A taky že neprojel, Češi skončili pátí a udělali radost skvělým fanouškům. Smutnil jen servisman Šimon Kubina. Český tým nezískal medaili, takže se Šimon musel se vzdát svého kníru.

Kuba prostě musel

Nemělo by vám uniknout

  • Lucie Charvátová se podruhé v kariéře probojovala do elitní desítky, před čtyřmi lety byla ve sprintu v Hochfilzenu pátá.
  • Sedmnácté místo ze sprintu bylo pro Jessicu Jislovou druhým nejlepším výsledkem v kariéře.
  • Jakub Štvrtecký si 29. příčkou ve sprintu opět vylepšil své maximum.
  • Eva Kristejn Puskarčíková se takřka po dvou letech probojovala do elitní desítky.
  • Páté místo českých mužů ve štafetě je nejlepším výsledkem v Hochfilzenu od roku 2012.
Jess držela i na trati krok s nejlepšími

Očima trenérů

Zdeněk Vítek: „Kuba se tu ukázal především v běhu a ve štafetě poměrně zvládl i střelbu. Zatím se od něj nečeká, že by střílel samé nuly, ale má na to střílet s nulami a jedničkami. Jediné, co mě potěšilo ve sprintu, byl Kubův posun vpřed se třemi chybami. Když vezmu ještě pozitivní věci, tak Bimbo jel ve stíhačce pěkně. A pak samozřejmě štafeta. Dokázali jsme si, že můžeme zajíždět do šestého místa, když se nám zadaří střelecky.“

Egil Gjelland: „Jdeme kupředu. V Östersundu se dostala do desítky Markéta, v Hochfilzenu další dvě holky. Ujišťuje nás to v tom, že kráčíme správným směrem. Ale musíme pokračovat v tvrdé práci. I během tréninku vidím, že holky mají na to, aby byly třeba v elitní desítce. Jen je třeba dobře zastřílet. Dnes je těžké uspět bez čisté střelby. Nezapomínal bych ani na Jessicu, která zajela dobrý sprint a štafetu. Ta ale ještě potřebuje víc času. Běhá nám to dobře, ale pořád je hodně prostoru pro zlepšení. To platí i pro střelbu, byť je někdy těžké skloubit obě disciplíny.“

Egil Gjelland před startem stíhacího závodu žen v Hochfilzenu

Fotofiniš

Jak si vedl v Hochfilzenu náš fotograf Petr Slavík?

Začalo nám to tu díky Lucce moc pěkně
Mohli jsme se spolehnout na podporu fanoušků
Komu asi fandila tahle banda?
Když se Makula dozvěděla, že Evča dojela osmá
Najděte jednu usměvavou biatlonistku
Obrovské vyčerpání a radost v jednom po úspěšné štafetě

Další plán

V pondělí se český tým rozdělil na tři skupiny. Většina biatlonistů vyrazila do Mnichova a odtud letecky do Ženevy. Trenéři vyzvedli v Innsbrucku Vítězslava Horniga a nabrali směr Le Grand-Bornand. A Ondřej Moravec a Michal Šlesingr se společně vydali do rakouského Obertilliachu, kde před svátky potrénují. V úterý už biatlonisté absolvovali první tréninky ve francouzském středisku.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík