Český smíšený singl Kateřina Pavlů a Jakub Kudrnáč pátý na YOG 2020!

12. ledna, 2020

Parádní páté místo obsadil český singl Kateřina Pavlů, Jakub Kudrnáč v dnešních smíšených štafetách III. zimních olympijských her mládeže v Lausanne. Na tratích ve francouzském Premanonu v pohoří Jura vyhráli v konkurenci 30 štafet Francouzi před Italy a Švédy. Závody sledovalo více než 2000 fanoušků mezi nimi i několik desítek českých!  

PRŮBĚH ZÁVODU

Česká dvojice pohybovala od počátku v popředí závodu. Po prvním úseku předávala Kateřina Pavlů pátá, na druhém úseku vytáhl Jakub Kudrnáč české barvy na třetí místo, které následně Kateřina Pavlů udržela. V závěrečném úseku musel Jakub Kudrnáč po ležce i stojce a trestné kolo. Češi doběhli pátí, jen 23 sekund od medaile, ovšem daleko před sedmým Ruskem, v jejichž barvách běželi olympijští vítězové ze sobotního vytrvalostního závodu Alena Mochovová a Oleg Domiček, devátým Německem nebo desátým Norskem. Kateřina měla celkovou střeleckou bilanci po čtyřech položkách 0+2 (0 trestných kol + 2 dobíjení), Jakubova bilance byla 2+7.  

Kateřina Pavlů při střelbě

ZÁVODY SMÍŠENÝCH ŠTAFET – SINGLŮ – POHLEDEM TRENÉRA LUKÁŠE DOSTÁLA

„Máme velkou radost z toho, jak si Katka s Kubou počínali. S mým kolegou Jirkou Václavíkem jsme po nich chtěli jediné, aby dělali to, co zvládají v tréninku. Pochopili to a v konkurenci 30 štafet a před zraky několika tisíc fanoušků předvedli krásné výkony. Katka během čtyř položek jen dvakrát dobíjela, a to je na dorostenku závodící s malorážkou teprve druhým rokem opravdu krásný výkon. Kuba měl na svém první úseku dokonce druhý nejlepší čas. Jeho druhý úsek pak pro něho byl velkou školou, protože střílel o medaili. Nervozita ho možná trochu doběhla, ale nepropadl a vybojoval páté místo. Navíc získal hodně zkušeností! Samotný závod byl od samého počátku hodně rychlý, dramatický, pořadí se přelévalo, ale naši zůstávali stále v popředí. Opravdu pěkná podívaná.“

Jakub Kudrnáč a jeho radostné gesto po projetí cílem

JAKÝ JE DALŠÍ BIATLONOVÝ PROGRAM YOG 2020?

„V neděli odpoledne si děcka konečně užijí trochu samotné olympiády,“ říká Lukáš Dostál. V podvečer půjde tým na přednášku bývalých skvělých závodníků mistryně světa a dvojnásobné olympijské medailistky Marie Laure Brunetové z Francie a mistra světa ze štafet z NMNM 2013 Nora Henrika L’Abée-Lunda. „Večer pak chceme fandit na hokeji,“ pousmál se reprezentační trenér.

V pondělí už čeká mladé olympioniky běžná rutina. Oficiální tréninky, testování lyží a příprava na úterní sprinty.

„Myslím, že Katka a Kuba svými dnešními výkony ukázali celému týmu, že se nikdo nemusí ničeho bát. Se všemi soupeři se lze měřit,“ dodává Lukáš Dostál.   

Výsledky závodu smíšených štafet  – singlů – YOG 2020 (stránky pořadatelů)

Výsledky závodu smíšených štafet  – singlů – YOG 2020 (stránky IBU)

Tomáš Hermann

Foto: ČOV/Andrej Galica