Ruhpolding v kostce: Nejvíc bodů odvezla Charvátová, muži si to nejlepší nechali na závěr

21. ledna, 2020

Ruhpolding nebyl pro české biatlonisty úspěšnou zastávkou Světového poháru, přesto se dají najít pozitiva: Třeba rychlý běh Lucie Charvátové, přesná stíhačka v podání Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře nebo statečný výkon štafetové novicky Terezy Voborníkové.

Příběh z Ruhpodingu

Český tým se pro pátý díl Světového poháru rozdělil na dvě poloviny, alespoň co se ubytování týká. Realizační tým bydlel v penzionu asi dva kilometry od stadionu (často se chodilo i pěšky), závodníci o zhruba další dva kilometry dál.

Výjimkou byla nachlazená Eva Kristejn Puskarčíková, která zůstala na samotce s realizačním týmem. Alespoň mohla každé ráno láskyplně pohladit plešku trenéra Jiřího Holubce.

Evča trénovala s tatrankou

Oproti Oberhofu byly tratě ve výborné kondici a na střelnici tradičně klid, proto bylo nutné střílet nejlépe čistě. To se ve sprintu nikomu z našich nepovedlo, nejlépe na tom byla 15. Lucie Charvátová. Do stíhačky prošli jen čtyři Češi.

Už před startem byla Lucka dobře naladěna

V oslabené sestavě skončily české biatlonistky ve štafetě až 16., Lucka musela na tři trestná kola. Pozitivem byl výkon juniorky Terky Voborníkové, která překonala obavy a při svém štafetovém debutu minula pouze dva terče.

Terka měla ze štafety trochu strach, ale překonala ho

Ani štafeta mužů nepřinesla výsledkový průlom. Češi si v hustém sněžení dojeli pro 11. příčku, na dvě trestná kola musel Jakub Štvrtecký.

Lucie Charvátová v závěrečné stíhačce zaujala rychlým během (druhý čas v posledním kole), ale udělala šest chyb a skončila 30. To Ondřej Moravec střílel čistě a posunul se z 30. místa na 18., Michal Krčmář z 38. na 21. Ondra po závodě vtipkoval, že to chtělo střílet za minus jedna.

Ondra s Bimbem v cíli stíhačky

Světový pohár v Ruhpoldingu skončil dobrým skutkem českých servismanů, kteří na parkovišti ve Villachu vytáhli zapadlé BMW německého řidiče.

Nemělo by vám uniknout

  • Lucie Charvátová dosáhla 15. místem ve sprintu na svůj čtvrtý nejlepší výsledek v kariéře.
  • Pro Jakuba Štvrteckého byla 31. příčka třetím nejlepším výsledkem v kariéře.
  • Ondřej Moravec zastřílel po roce čistý čtyřpoložkový závod, Michal Krčmář s jednou chybou.
  • Na místech zaručujících účast v hromadném startu jsou momentálně 14. Markéta Davidová, 22. Michal Krčmář a 23. Lucie Charvátová, 27. Ondřeji Moravcovi schází 4 body.
V Pokljuce už Kuba své bodové konto nerozšíří, pojede bojovat o juniorské medaile

Očima trenérů

Egil Gjelland: „Závody v Ruhpoldingu neměly v našem podání patřičnou úroveň. Lucka zajela velmi dobře sprint. Stíhačka také nebyla špatná, ale těch chyb bylo moc. Musíme hledat pozitiva, byla rychlá na trati. Na její střelbě ale musíme dál pracovat. Jednou z mála pozitivních věcí byla účast mladé Terezy Voborníkové. Zatím se u ní nedíváme na výsledky, sbírá především zkušenosti. Ale ve štafetě si vedla velmi dobře. Může jí to pomoct i na juniorském světovém šampionátu. Štafeta byla pro český biatlon strašná. Nemůžeme nikoho vinit, spíš si to musíme vyříkat a zapracovat na změně. Náš tým není tak široký, takže absence Evy byla velmi citelná. Všechno musí být na nejvyšší úrovni: Zdraví, lyže, běžecká forma i střelba. Do mistrovství světa je ale ještě dost času a hodně se toho může změnit. A taky změní.“

Egil čekal od holek jiné výkony

Zdeněk Vítek: „Sprint byl nemastný neslaný. Sice byli tři kluci na bodech, ale nikdo se neprosadil třeba do 15. místa. Nepovedla se ani štafeta. Ve finále bylo ještě 11. místo na ta dvě trestná kola snesitelné. Ve stíhačce si Ondra s Bimbem zlepšili náladu. Jednak střelbou, ale také během. Byli schopní se posouvat. Limitoval je výsledek ze sprintu, půlminuta by je posunula do 15. místo. To už je v té velké konkurenci pěkný výsledek. Kuba teď pojede na mistrovství světa juniorů. Nabízelo se to, má poslední příležitost tam startovat. Zúčastní se štafety a sprintu, před mistrovstvím světa se k nám připojí. Mohla by to pro něj být cenná zkušenost, pojede tam jako jeden z favoritů. A to se závodí trochu jinak. Je tam spousta očekávání. Kuba je na sebe tvrdý a hodně od sebe očekává i ve Světovém poháru. To je samozřejmě dobře, posouvá ho to výš. Na juniorském šampionátu od něj bude ale očekávat dobrý výsledek i okolí. Bude na něj větší psychický tlak.“

Tady Bleky zuřivě povzbuzuje holky na trati

Fotofiniš

Po týdnu v oberhofské mlze si Světový pohár v Ruhpoldingu užil i náš fotograf Petr Slavík.

Z téhle fotky měl Ondra radost
Velká štafetové premiéry Terky Voborníkové (není to tak dávno, co si tím prošla Makula)
Jeden den byl v Ruhpoldingu opravdu zimní
Martinova vítězná gesta neomrzí
Tiril měla čas na vlajku
Díky všem fanouškům, kteří nás podporovali přímo v Ruhpoldingu!

Další plán

Do slovinské Pokljuky vyrazily předčasně za lepšími tréninkovými podmínkami Markéta Davidová a Jessica Jislová. V neděli po závodech vyjel na tříhodinovou cestu i zbytek týmu, kamion dorazil na místo v noci. V pondělí už český tým absolvoval první tréninky. Večer se k týmu připojil i Adam Václavík, který nahrazuje Jakuba Štvrteckého.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík