Stříbrná radost v Lenzerheide! Dorostenci druzí ve štafetách mistrovství světa!

28. ledna, 2020

A je to tady! Třetí den Mistrovství světa juniorů a dorostu začal stříbrně. Štafeta dorostenců Ondřej Mánek, Josef Kabrda a Jonáš Mareček vybojovala druhé místo v závodě na 3x 7,5 km. Čeští mladíci tak navázali na své předchůdce z roku 2018. Tehdy v Estonsku doběhli druzí Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska a Mikuláš Karlík, všichni se ve středu společně s Jakubem Štvrteckým postaví na start juniorské štafety na 4x 7,5 km. Dnes ve švýcarském Lenzerheide vyhráli Norové, bronz brali dorostenci z Ruska.

Jak štafety na 3x 7,5 km probíhaly?

Ondřej Mánek, sedmý z vytrvalostního závodu, se po jednom dobíjení vleže držel šestý, vstoje dobíjel dvakrát a předávala Josefu Kabrdovi z pátého místa s odstupem 41,1 na vedoucí Nory. Druzí běželi Ukrajinci, třetí Rusové a před českým triem se ještě drželi Francouzi.

Josef Kabrda sice musel čtyřikrát dobíjet (jednou vleže, třikrát vstoje), ale přesto posunul českou štafetu na průběžné čtvrté místo. Ztratila Francie a Ukrajina, naopak kupředu se vyšvihli Poláci. Stále vedli Norové a třetí příčku drželi Rusové.   

Finišman Jonáš Mareček se nejprve po ležce (jedno dobíjení) posunul na třetí místo za Nory a Rusy, Poláci totiž museli na trestné kolo. Vstoje pak i s jedním dobíjením přeskočil Rusa Alexeje Kovaleva a v závěrečném okruhu mu ještě pláchl! V cíli tak mohla propuknout stříbrná česká radost!

Trenér dorostenců a juniorů Michael Málek

Štafety na 3x 7,5 km pohledem trenéra

Michael Málek – dorostenci

„Už vytrvalostní závod naznačil, že kluci jsou na tom dobře. Samozřejmě, důležité bylo, že moc nechybovali, nikdo nemusel na trestné kolo a pokud nějaké terče minuli, dokázali je rychle sestřelit náhradními náboji.

S kluky pracuji dva roky, a vím, co se v nich skrývá. Prošli sítem našeho systému a ve své věkové kategorii jsou opravdu nejlepší. A co víc, mají i perspektivu. Na druhou stranu se stále bavíme o dětských, dorosteneckých medailích. Važme si jich, ale nepřeceňujme je.

Myslím, že i kluci sami si dnes potvrdili, že to, jak se připravují a co biatlonu věnují, funguje.“

Stříbrné štafetové trio dorostenců. Vlevo Ondřej Mánek – I. úsek, vpravo Josef Kabrda – II. úsek a mezi nimi finišman Jonáš Mareček. Kluci, blahopřejeme!

Štafety na 3x 7,5 km pohledy závodníků

Ondřej Mánek, I. úsek, průběžné 5. místo, odstup 41,1 s, dobíjení 0+3

„Je to super! Jsem šťastný, že jsme na medaili dosáhli jako štafeta. Je to velká týmová radost, nejen nás tří, ale i trenérů, servismanů a dalších členů našeho týmu. To je opravdu moc hezké. Čekal jsem, že na střelnici budu přesnější, ale jsem rád, že jsem chyby dokázal rychlým dobíjením hned napravit.“

Josef Kabrda, II. úsek, průběžné 4. místo, odstup 39,9 s, dobíjení 0+4

„Mám obrovskou radost! Před startem jsem od sebe raději moc nečekal. Ustál jsem stojku na třetí dobití, a to bylo důležité. Poslední kolo pak bylo na krev, ale nějak jsem se do cíle dostal… Náš výkon, i to co následovalo za cílem, je pro mě velkým zážitkem!“

Jonáš Mareček, III. úsek, v cíli 2. místo!, odstup 1:15,7 min, dobíjení 0+2

„Možná ještě větší radost než z medaile, mám z našeho výkonu. Všem nám štafety sedly, a proto jsme se dostali tak vysoko. Na závěrečnou položku a souboj o medaili jsem si docela věřil. V tom mi pomohly tři chyby ve vytrvalostním závodě. To bylo velké poučení.“

Výsledkový servis

Štafety dorostenců na 3x 7,5 km

Analytické výsledky štafet dorostenců na 3x 7,5 km

Tomáš Hermann

Foto: biathlonworld.com, Jiří Novotný a Tomáš Hermann