Druhý závod a druhá medaile! Ve sprintu zazářila bronzová Lucie Charvátová

14. února, 2020

Česká radost na Mistrovství světa v italské Anterselvě pokračuje. Lucie Charvátová zajela životní závod a ze sprintu si odnáší bronzovou medaili. Česká reprezentace má na svém kontě po dvou závodech dva bronzy.

Report

Po ranním sněžení se na samotný závod opět vyjasnilo, občasné větrné poryvy ale neustály. Bronzové medailistky ze včerejší smíšené štafety se s tím vypořádat nedokázaly.

Závod z českého pohledu načala Evča

Eva Kristejn Puskarčíková střílela za 1+1 a skončila 24., Markéta Davidová byla se střelbou 1+2 37. „Chtělo to nějakou nulu,“ mrzelo trenéra Jiřího Holubce. „Třeba ji dá Lucka,“ dodal.

Makula na loňský triumf v Anterselvě nenavázala

Přání se mu sice nevyplnilo, ale i tak zářil štěstím. Lucie Charvátová rozjela závod velmi svižně, po jedné chybě vleže ovšem klesla na 19. místo. Holubec s Ondřejem Rybářem na střelnici přemítali, že by jí to mohlo pro stojku paradoxně pomoct. A že by z toho mohla být i medaile.

Lucka na trati makala

Holubec už před startem Charvátové do vysílačky hlásil pokyn, ať si zbylé dvě závodnice vybírají při stojce stav co nejvíc na kraji. Při příjezdu Charvátové bylo na střelnici rušno, zbyl na ni stav číslo 25. Terče padaly jeden za druhým, za 22 sekund bylo hotovo.

Tady už tušila

Rybář řval do vysílačky: „Po druhé střelbě druhé místo, 11 sekund za Dunkleeovou.“ V závěrečném kole zářila Norka Marte Olsbuová Røiselandová, která si s jednou chybou dojela pro titul mistryně světa. Stříbro uhájila Američanka bezchybná Susan Dunkleeová a stříbro česká reprezentantka. Čtvrtou krajinku Olenu Pidhrušnou udržela za svými zády o čtyři sekundy.

Medailistky sprintu žen

Charvátová získala svou první medaili v elitních závodech, celkově jde o čtyřiadvacátý cenný kov pro český biatlon z mistrovství světa. Biatlonistka z Vrchlabí jako devátá v české historii získala na světovém šampionátu individuální medaili.

Těch týmových fotek nám přibývá

Výsledek Charvátové je příslibem pro nedělní stíhací závod. Do něj se bohužel nepodívá dnes 70. Jessica Jislová (2+2).

Co to znamená?

Lucie Charvátová se jako medailistka automaticky kvalifikovala do hromadného startu, ve Světovém poháru je momentálně 23. Markéta Davidová klesla na 16. místo, je tedy zatím první pod čarou pro hromadný start. Tiril Eckhoffová po 59. místě ztratila celkové vedení, o 21 bodů ji předstihla dnes sedmá Dorothea Wiererová.

České biatlonistky byly dnes v Poháru národů čtvrté a upevnily si celkové desáté místo. Jedenácté Bělorusky ztrácí už 364 bodů.

I Petr Slavík měl formu

Mixzóna

Lucie Charvátová: „Je to úžasný, naprosto nádherný pocit. Přála bych si, aby trval věčně. Cítím, že práce, kterou jsem odvedla za poslední dvě sezony, se vrací. Uspěla jsem v nejlepší moment, kdy jsem mohla. Mistrovství světa je nejdůležitější závod celý sezony. Konečně se mi povedlo být pravým biatlonistou, vyhnat z hlavy všechny negativní myšlenky a soustředit se na určitý okamžik, moment a nad ničím nepřemýšlet. Opravdu si závod v rámci možností užít. Po střelbě jsme dostala informaci, že jsem druhá. Věděla jsem, že to bude strašně bolet, ale strašně jsem si přála medaili. Nechala jsem tam úplně všechno, co ve mně bylo.“

Lucka si užívala i tiskovku

Eva Kristejn Puskarčíková: „Bylo to větrnější než včera. Měla jsem dost štěstí, že jsem měla podobné podmínky jako při nástřelu. Bohužel 1+1 je hodně. Mohla jsem to využít líp, když se ostatní netrefují. Po vzepětí ze včera jsem ráno měla problém vyjít do schodů, jak mě pálily holeně. Ráno jsem se projížděla a říkala si, že to nemám šanci ani přežít.“

Markéta Davidová: „Trochu tam foukalo, ale stejně si myslím, že chyby vestoje nebyly větrem. Já o těch chybách vím, od začátku jsem se s tím prala a pak přišly dvě chyby. Na trati to byl trochu boj, jak byla ledovatá, tak to bylo náročné. Člověk si vůbec neodpočinul, protože si musel hlídat nohy, aby se mu nerozjely.“

Výsledkový servis

Příští závod

Sprint čeká v sobotu i na muže, opět ve 14:45. Ženy pokračují v neděli ve 13:00 stíhacím závodem.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík