Také o tom, jak se v dešti rodilo Mistrovství České republiky žactva v Letohradu

22. února, 2020

Je to už trochu obehraná písnička, ale průběh letošní zimy venkovním sportům nenahrává. I náš biatlon to prožívá plnými doušky. Přesvědčili se o tom také pořadatelé a účastníci Mistrovství České republiky žactva v Letohradě.

Úterní večerní brigáda v Šedivském lomu… Aneb my Vám ten sníh přivezeme 😉

„Když jsem se v noci na pátek vzbudil a venku právě někdo vylil z nebe konev vody, měl jsem hrůzu z toho, jak budou ráno tratě vypadat,“ líčil Martin Holec ředitel závodů, jak nepříjemné počasí trápilo letohradské pořadatele ještě bezprostředně před startem šampionátu. Pravda, tuto zimu to nebylo nic neobvyklého. Vždyť se neuskutečnilo 11 (!) regionálních kvalifikačních závodů Českého poháru ani prosincový Český pohár dorostu a dospělých v NMNM!

Zapojili se i samotní sportovci. Nikola (vpředu) se Zuzkou (hned za ní) se po šampionátu mohou každá těšit i ze dvou medailí (a možná také mozolů)

„Dlouho dopředu jsme sledovali vývoj počasí i odhodlanou práci letohradských pořadatelů. V pondělí jsme museli rozhodnout o místě šampionátu. A zvolili jsme Letohrad tak, jak bylo v plánu,“ vysvětloval ředitele soutěží Českého poháru v kategoriích žactva Jan Novák. „Do Nového Města jsme už kvůli Světovému poháru nemohli a jinde v daný okamžik nebyl sníh. Jednu z variant představovaly i Mísečky, ale kde ubytovat na 400 lidí během jarních prázdnin? O větrném počasí na horách ani nemluvě…“

Déšť ze čtvrteční noci nadělal paseku…

Během středy padlo další rozhodnutí: Mistrovství ČR žactva se uskuteční opravdu v Letohradě a v termínu, který byl dlouhodobě naplánovaný. „Letohraďáci měli klubovou brigádu, neuvěřitelně na tratích zapracovali a my všichni jsme se do areálu Šedivského lomu těšili,“ popisoval vývoj situace Jan Novák s tím, že další variantou byl přesun do NMNM v polovině března…. Členové klubu, dobrovolníci, rodiče i samotní mladí závodníci odpracovali v Letohradu během týdne společně na tratích stovky hodin.  

…ale když se chce, všechno jde. I sportovat se bude!

Ve čtvrtek podvečer už byla většina výprav v Letohradě, tratě se na aktéry domácího šampionátu usmívaly v dobré kondici. Ale pak přišla kritická noc. Nebesa se otevřela a silný, vytrvalý déšť ničil úsilí pořadatelů. „Byla to opravdu velká krize,“ připustil Martin Holec. Nikdo však nepanikařil. Lopaty v rukách pořadatelů, ale byly od rozednění v permanenci. „Po teplém dešti se trať jednoduše smrskla,“ popisoval situaci Martin Holec. „Vrstva sněhu zůstala dostatečná, ale stopa hodně se zúžila.“ 

Déšť ustal…

Hektické chvíle. Během následujících okamžiku padají zásadní rozhodnutí: šampionát se uskuteční pouze klasickou technikou (původně se mělo závodit půl/na půl – klasika/bruslení) a Jury rozhodčích ruší závody štafet. V pátek ráno proběhl oficiální trénink, i když vzhledem k práci na stadionu ještě bez střelby, a odpoledne už bojovali žáci a žákyně o tituly v osmi kategoriích. Dobrá věc se podařila.

…a začalo se závodit!

Díky všem, kteří pomohli, a kteří věřili. Nakonec to byl hezký šampionát.

Zimě 2020 zatím děkovat nebudeme.         

Tomáš Hermann

Foto: Igor Lána