Mistrovství světa v kostce: Češi vybojovali v Anterselvě dvě medaile, dařilo se hlavně ženám

25. února, 2020

Česká reprezentace si z Mistrovství světa v italské Anterselvě odvezla dva cenné kovy. O první bronz se postarala smíšená štafeta, o druhý Lucie Charvátová. Byla tu i celá řada dalších výkonů, které stojí za zmínku v následujícím shrnutí.

Příběh z Anterselvy

Italská Anterselva opět ukázala, proč patří mezi nejoblíbenější střediska. V den příjezdu českých biatlonistů sice Südtirol Arenu zavalila bílá tma, další dny už bylo na opalovací krém. Počasí jako dělané pro chytání bronzu.

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza se ukázal být dobrým prorokem. Ve čtvrtek ráno tvrdil: „V mixu budeme mít bronz.“

Kvarteto Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář si vystačilo s pouhými dvěma náhradními náboji a vybojovalo bronzové medaile.

Bezprostřední radost v cíli

Po dlouhé době tak členové realizačního týmu zjistili, jak těžký je trenér Egil Gjelland, který se nevyhnul tradiční české oslavě medailí – dostal hobla.

Hned v první den se jelo dolů do centra Anterselvy na medailový ceremoniál. Nikomu nevadilo, že kvůli tomu nestihl na večeři dezert.

Už je mají!

Po návratu na hotel jsme zjistili, že i vedle bydlící Norové mají svou tradiční oslavu medaili. Jejich trenér Siegfried Mazet je totiž velkým milovníkem ohňostrojů, a tak se odpalovaly rachejtle. A to skoro každý den, Marte Olsbuová Røiselandová totiž jako první v historii získala sedm medailí ze sedmi možných! Johannes Thingnes Bø byl jen o jednu medaili chudší.

Čeští fanoušci zase zapalovali červené ohně. Ty hořely i po překvapivém bronzu Lucie Charvátové. „Lucy Šarvatova“, jak si její jméno upravil místní hlasatel, udělala ve sprintu jen jednu chybu a dojela si pro životní výsledek.

Už i Lucka má svůj bronz

Víkend se českým reprezentantům tolik nepovedl. Ve sprintu mužů byl nejlepší 39. Michal Krčmář, ve stíhačkách se propracovali nejvýš 22. Ondřej Moravec a 25. Markéta Davidová.

Po dni volna se jel vytrvalostní závod žen, ve kterém dostala premiérovou šanci Tereza Vinklárková. Česká juniorka určitě nezklamala, se čtyřmi chybami dojela 62.

Vinky a její debut

V individuálech se často operuje se slovem kdyby. Kdyby trefili o terč víc… Na to se ale historie neptá a i tak jsme se mohli radovat z osmé příčky Markéta Davidové, z desáté pozice Evy Kristejn Puskarčíkové či z šestnáctého místa Ondřeje Moravce.

Vytrvalostní závod také rozhodl o tom, že se poprvé v historii na mistrovství světa představí tři Češky v hromadném startu. „Příští rok budou čtyři,“ zareagoval na tuto novinku Egil Gjelland.

Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi poté nevyšla první polovina závodu smíšených dvojic, po stíhací jízdě skončili 14. Nejen jim přišel vhod druhý den volna.

V ženské štafetě byla motivace Češek jasná: Vybojovat medaili i pro Jessicu Jislovou. A skoro se to povedlo. Skvěle střílející Eva Kristejn Puskarčíková odjížděla sice do posledního kola jako třetí, ale za ní jedoucí Němka Denise Herrmannová tu byla běžecky bezkonkurenční. Se čtvrtým místem však mohly být české biatlonistky moc spokojené.

Jess to rozjela dobře

Loučení se světovým šampionátem bohužel nevyšlo Michalu Šlesingrovi. Respektive jemu konkrétně ano, další kolegové na něj ovšem ve štafetě nenavázali byla z toho až 13. pozice.

Bouškovo sbohem

Už to vypadalo, že Anterselva bude jedním z mála středisek, kde v této sezóně nepršelo. Pokazil to až poslední den. Na těžké trati byla z českých biatlonistek v hromadném startu nejlepší 20. Markéta Davidová.

V elitním závodě mužů si vedl skvěle jeho nejstarší účastník. Pětatřicetiletý Ondřej Moravec bojoval o umístění v elitní desítce, nakonec dojel se dvěma chybami 11. A nezapomněl zatleskat fanouškům na tribunách, kteří výrazně přispěli k tomu, jak parádní šampionát Anterselva uspořádala.

Zasloužený potlesk

Nemělo by vám uniknout

  • Český biatlon získal po třech letech na mistrovství světa medaili.
  • V hodnocení zemí skončilo Česko se dvěma bronzy sedmé. Nejlepší bylo Norsko s 11 cennými kovy (6-3-2) .
  • Vice než jednu medaili kromě Česka a Norska na šampionátu získali Francouzi (3-2-3), Italové (2-2-0), Rusové (1-1-0) a Němci (0-4-1).
  • Česká smíšená štafeta získala už třetí medaili na MS. V roce 2015 vyhrála v Kontiolahti a v roce 2013 byla třetí v Novém Městě.
  • Ondřej Moravec vybojoval svou devátou medaili z velké akce (MS+OH), čímž na čele historických tabulek vystřídal Gabrielu Koukalovou. Zároveň dorovnal její sbírku šesti medailí z MS.
  • Michal Krčmář, Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková a Lucie Charvátová získali své premiérové cenné kovy na mistrovství světa.
  • Charvátová zároveň poprvé v kariéře vystoupala ve Světovém poháru na stupně vítězů.
  • Kristejn Puskarčíková si desátou příčkou ve vytrvalostním závodě zajela své individuální maximum na velké akci.
  • Nejlepším individuálním výsledkem českých mužů bylo 11. místo Moravce v hromadném startu.
Kdy jindy zajet životní závod?

Očima trenérů

Egil Gjelland: „Se dvěma medailemi jsme samozřejmě spokojení, ale je tu spousta dobrých a také špatných věcí. Máme rozhodně na čem pracovat. Vypíchl bych samozřejmě bronz Lucky a smíšené štafety, ale i vytrvalostní závod byl velmi dobrý. Štafeta byla až neuvěřitelně dobrá. Určitě tedy můžeme mluvit o povedeném šampionátu. Samozřejmě bychom chtěli bojovat o nejvyšší příčky v každém závodě, ale ne vždy je to možné. Musíme zlepšit úplně všechno: Trénink, střelbu, lyže. V závěrečném hromadném startu bylo třeba vidět, jak velký rozdíl je v lyžích Wiererové a Olsbuové Røiselandové. Teď si musí holky odpočinout po třech náročných týdnech, aby byly připravené pro Nové Město na Moravě. Těšíme se tam.“

Bronzová medailistka ze sprintu a její šťastný trenér

Zdeněk Vítek: „Začali jsme dobře, smíšená štafeta se opravdu povedla. Pak jsme dopadli na zem. Sprint byl od kluků špatný. Stíhačka docela slušná, ale zezadu se jezdí těžko. Ve vytrvalostním závodě stály chyby Ondru a Bimba umístění v elitní desítce. Kdyby byl aspoň jeden do deseti, dalo by se to brát jako slušný výsledek. Štafeta se povedla jen Bouškovi, ten ji rozjel v rámci svých možností. Ondra zajel v hromadném startu velmi slušně. Umí se připravit na velké akce, je to starý kozák. Bimbo naopak občas trochu víc chce, je u něj přemíra snahy. Musíme přitlačit v přípravě. Je spousta aspektů, ve kterých se musíme zlepšit, ale základem je kvalitní trénink.“

Zamyšlený Zdeněk Vítek

Fotofiniš

Medaili si za své počínání v Anterselvě zaslouží i fotograf Petr Slavík. Podívejme se na jeho vrcholné kousky.

Gratulace od krále šampionátu potěší
Všudypřítomné sluníčko v Anterselvě
Perfektní zvěčnění bronzové medailistky ze sprintu
Když fotograf fotí fotografy
Aby tu nebyly jen závody
Pusinka dvojnásobných mistrů světa Émiliena Jacquelina a Martina Fourcada
Dorothea Wiererová si získala srdce fanoušků nejen dvěma zlaty
Českých vlajek tu bylo požehnaně. Ještě jednou velké díky za podporu!
Týmové fotky jsou prostě nejlepší

Kompletní fotogalerie ze závodů

Další plán

Čeští biatlonisté odjeli hned po závěrečných závodech mistrovství světa do Česka, dorazili v noci na pondělí. Nyní je čeká krátký odpočinek a trénink v domácích podmínkách. Na začátku příštího týdne již najíždí do Nového Města na Moravě, kde ve čtvrtek 5. března vypukne další Světový pohár.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík