Blátivá Odyssea. Bystřice pod Hostýnem hostila Český pohár dorostu a dospělých

22. června, 2020

Biatlon je venkovní sport. Plně se o tom přesvědčili všichni aktéři I. kola Českého poháru v letním biatlonu, které 20. – 21. června hostil areál Bedlina v Bystřici pod Hostýnem. Po oba dny pršelo, chvílemi více než hodně, chvílemi méně, ale voda z nebe padala neustále. Během víkendu spadlo v Bystřici na 60 mm srážek! Původně travnaté, štěrkové nebo pilinové úseky tratí se proměnily v jednolitý blátivý povrch.  „A to nám tady na závodech deset let nepršelo,“ povzdychl si ředitel akce Vojtěch Zicháček.

Ani pláštěnky, deštníky a přístřešky vodu nezastavily…

Sportovci nad věcí, rozhodčí hrdiny

Zablácení, mokří a unavení závodníci zůstávali nad věcí. „Na trati se soustředíme na výkon a zbytek vyřeší pračka,“ zaznívalo s úsměvem z jejich řad. Jestliže sportovci mohli po výkonu vyměnit špinavé a svršky za čisté a suché. Trenéři a zejména rozhodčí zůstávali po dobu závodů takřka nehnutě na svých místech. Promočení a prochladlí se neustále soustředili na svoji roli… Hrdinové blátivé Odyssei!

Aneta Novotná (W16) ze Starého Města pod Landštejnem. Bez komentáře!

Dobrá zpráva: bez zranění!

Úvodní díl Českého poháru měl netradiční skladbu. Kvůli šíření nemoci Covid-19 byl posunutý termín, oddělily se závody žactva a páteční tréninky se odehrály až v sobotu dopoledne. Na programu mělo I. kola ČP D+D závody s hromadným startem a sprinty. V sobotu startovalo 258 závodníků, v neděli se na trať sprintu vydalo 253 sportovců. Celkem 13 biatlonistů bylo diskvalifikováno pro porušení pravidel, dva závod nedokončili. „Kromě jednoho kolapsu jsme neměli žádný vážný úraz, a to je od nás za celý víkend asi nejlepší zpráva,“ řekl Vojtěch Zicháček. Vždyť i vyhlášení výsledků se muselo uskutečnit improvizovaně v závodní kanceláři, kam byly postupně zvány jednotlivé kategorie….

Pádů bylo nepočítaně, ale obešly se bez vážnějších zranění, jako tento v podání Jakuba Kabrhela z Blanska… Á propos: slušné číro 😉

Deset ze 12 obhájilo!

V deseti ze 12 kategorií obhájili sportovci v Bystřici pod Hostýnem svá vítězství! Po oba dny vyhráli: Ondřej Poledník (M16), Aneta Novotná (W16) oba ze Starého Města p/L, Jan Houška (M19) ze Strakonic, Veronika Novotná (W19) ze Starého Města p/L, Hynek Škrabal (JM – na úvodním snímku) ze Střelky Brno, Magdalena Bergerová (JW) z Jilemnice, David Tolar (M) z SKP Kornspitz, Pavla Schorná (W) a Luboš Schorný (M36) oba ze Starého Města p/L, dvakrát zvítězil i host z Německa Matthias Schink (M46) z Altengronau.

Cestou necestou. Pavla Schorná vyhrála oba závody žen…

Potíže s terči

Voda a vlhko připravily pořadatelům i nejednu těžkou chvíli na střelnici. „Finský systém ovládání terčů Kurvinen nás dost pozlobil. Terče bylo složité a někdy i nemožné ovládat. Třeba se z ničeho nic zavřely. A my jsme to vůbec nemohli ovlivnit,“ krčil bezradně rameny Vojtěch Zicháček. „Přitom samotné terče jsou v suchu pod střechou a ovládací systém jsme opakovaně vysoušeli… Mrzí nás to, ale nechápeme to.“   

… a David Tolar z SKP Kornspitz nenašel přemožitele mezi muži

Zničená Bedlina

Pod přívaly vody trpěl celý areál Bedlina: tratě, přístupové cesty, prostor startu a cíle, střelnice. „Naprostý extrém. Všechno je zničené, zdevastované. Trávník zmizel, piliny byl odplaveny… Musíme se z toho vzpamatovat, a pak se pustit do práce,” říkal odhodlaně ředitel závodů.

Areál Bedlina trpěl… nepomohla ani přímluva u “Nejvyššího”. “Byli jsme před závody na Svatém Hostýnu s darem, ale ten nahoře to vnímal po svém,” usmíval se bezmocně Vojtěch Zicháček

Výsledky – I. kolo Českého poháru D+D, Bystřice p/H

Sobota 20. 6. – závody s hromadným startem

Neděle 21. 6. – sprinty

Děvčata z Ostravy – Tereza, Viktorie a Martina – nechala na trati všechny síly

Další program

Český pohár v letním biatlonu pokračuje už tento týden, tedy 27. – 28. června, žákovskými závody ve Starém Městě pod Landštejnem. Obě kategorie, tedy žactvo a D+D se sejdou opět společně při II. kole ČP, které se uskuteční na sklonku prázdnin, 21. – 22. srpna v Jilemnici.  

Ve druhé půlce září proběhnou české šampionáty, žákovský hostí Kosmonosy u Mladé Boleslavy, dorost a dospělí budou bojovat o tituly v Letohradě.  Mezi tím, v červenci a sprnu, se uskuteční ještě několik regionálních kolo ČP ve Zdětíně, Berouně, Dolní Lhotě., Jáchymově, Vsetíně, Plzni – Liticích, Rožnově pod Radhoštěm. Více na webu evidence.biatlon.cz  

Plus? …alespoň se neprášilo 🙂

Tomáš Hermann