Česká elita míří do Letohradu. Mistrovské tituly obhajují Davidová, Charvátová a Krčmář

28. srpna, 2020

První ostré měření sil od konce zimy čeká české biatlonisty. O víkendu 29. a 30. srpna se uskuteční už tradiční Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradu. Na startu bude kompletní česká špička vyjma Evy Kristejn Puskarčíkové, která se zotavuje z boreliózy. Na programu šampionátu jsou v sobotu sprinty a v neděli stíhací závody. Naopak, vhledem ke stávající situaci kolem nemoci COVID-19, fanoušci v sobotu neuvidí oblíbené večerní supersprinty (více zde).

„Dospělí už nějaké kontrolní závody jeli, ale tady bude určitě větší tlak. V Letohradu nám vlastně začíná závodní fáze přípravy, která je důležitá mimo jiné pro nácvik střelby v zátěži. Příští týden zase jedeme do Altenbergu, kde poměříme síly s domácími Němci,“ říká sportovní ředitel ČSB a trenér mužů Ondřej Rybář.

Vidět české reprezentanty, a také závodníky ze Slovenska a Polska, mohou naživo i fanoušci. Prostory stadionu budou mít sice omezenou kapacitu, ale i po jejich naplnění bude možné sledovat závody podél trati. V bude připraveno i občerstvení. Sobotní program navíc obohatí vyhlášení ankety Biatlonista roku a klubové poděkování trojnásobnému medailistovi z MS Michalu Šlesingrovi.

5 taháků šampionátu

Obhájí Krčmář vítězství?

Z posledních šesti závodů v Letohradu třikrát triumfoval Michal Krčmář. Letos bude obhajovat zlato ve sprintu a stříbro ve stíhacím závodě, který loni ovládl loučící se Michal Šlesingr. Mezi největší vyzyvatele Krčmáře bude patřit Tomáš Krupčík, jemuž se na kolečkových lyžích tradičně daří. Od roku 2017 získal v Letohradu šest cenných kovů. Po loňské absenci bude chtít uspět zkušený Ondřej Moravec. Adam Václavík zase bude usilovat o vylepšení svého letohradského maxima, kterým je třetí místo.

Michal Krčmář na střelnici v Letohradu

Rozbije některá biatlonistka favorizované trio?

Při absenci Evy Kristejn Puskarčíkové budou na startu jen tři závodnice z týmu Egila Gjellanda. Lucie Charvátová loni triumfovala ve sprintu před Markétou Davidovou. Ta posléze ovládla stíhací závod. Jessica Jislová brala ve stíhačce bronz, což byla její první letohradská medaile. Rozbít trio favoritek bude chtít v létě tradičně silná Natálie Jurčová. Loni byla dvakrát čtvrtá a navíc vyhrál supersprint. Třikrát už se v Letohradu postavila na stupně vítězů Anna Tkadlecová.

Markéta Davidová a Jessica Jislová při tréninku v Letohradu

Štvrtecký a Vinklárková poprvé mezi dospělými

Letos budou v dospělých kategoriích závodit už i ročníky 1998, takže Jakuba Štvrteckého a Terezu Vinklárkovou čeká premiéra mezi dospělými. Štvrtecký má co napravovat, loni kvůli špatné střelbě nestál na stupních vítězů ani mezi juniory. Vinklárková zase zápolila se zdravotními problémy. Nyní je v pořádku a bude chtít Egilu Gjellandovi ukázat, že s ní může v nadcházející sezóně počítat.

Slováci chtějí potrápit českou elitu

Slovenští biatlonisté jsou tradičními hosty na českých závodech. Pod vedením českého kouče Tomáše Kosa absolvovali soustředění v Novém Městě na Moravě, odkud se po týdnu individuální přípravy přesunuli už v pondělí do Letohradu. Minulý rok se mezi českou elitou prosadili. Tomáš Hasilla skončil třetí ve sprintu a Martin Otčenáš, který však již ukončil kariéru, druhý ve stíhacím závodě. Jak si Slováci povedou letos? “Sám jsem zvědavý,” usmívá se trenér slovenského výběru Tomáš Kos. “Závodů je letos málo, není ani mistrovství světa, a tak to pro nás bude první větší a ještě k tomu mezinárodní test.”

Český trenér slovenského výběru Tomáš Kos během tréninku v Letohradě

Srovnání juniorů s dospělými

Možná nejdramatičtější bitvu o medaile slibuje kategorie juniorů. Místní poženou dopředu odchovance Tomáše Mikysku a Mikuláše Karlíka, kteří loni zabrali první dvě příčky. Dva bronzy bral Vítězslav Hornig, jemuž přibyly i první zkušenosti se Světovým pohárem. A z dorostenecké kategorie přichází supertalentovaný Jonáš Mareček nebo trojnásobný medailista z MSD Ondřej Mánek. Tahle pětice by mohla na trati zatopit i zkušeným reprezentantům, junioři a dospělí totiž startují dohromady. “Kluci mají za sebou kvalitní přípravu, která se odehrávala společně právě s A týmem. A tak věřím, že se našich velkých jmen nezaleknou,” usmívá se trenér Michael Málek.

Letohrad očima Ondry Moravce

Program MČR

DatumČas
28. 8.15:00Trénink dorostu
28. 8.17:00Trénink juniorů a dospělých
29. 8.8:40Nástřel dorostu
29. 8.9:30Sprint dorostu
29. 8.11:15Nástřel juniorů a dospělých
29. 8.12:00Sprint juniorů a dospělých
30. 8.8:40Nástřel dorostu
30. 8.9:30Stíhací závod dorostu
30. 8.11:15Nástřel juniorů a dospělých
30. 8.12:00Stíhací závod juniorů a dospělých

Pro ty, kteří budou v Šedivském lomu chybět, chystáme bohaté zpravodajství na webu a sociálních sítích. Průběžné výsledky bude možné sledovat na online.biatlon.cz.

Zpravodajství ze závodů včetně téměř půlhodinového záznamu chystá i náš mediální partner Česká televize na svém kanálu ČT Sport. Premiéra záznamu bude 3. 9. ve 23:05 hodin, poté bude následovat ještě několik repríz.

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík, Tomáš Hermann