Fotoreportáž: Jak se v Letohradě bojovalo o mistrovské tituly

01. září, 2020

Léto, Letohrad a mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích. Tohle spojení prostě funguje. I letos se biatlonisté o posledním srpnovém víkendu sjeli do podhůří Orlických, aby zabojovali o mistrovské tituly. Jak to v Letohradě vypadalo?

Letohrad patří mezi nejtradičnější biatlonové areály v Česku. Takhle vypadá z pohledu dronu.
Sportovci tu mají všechno po kupě: Vlevo chata, kde bydlí, uprostřed chata se závodní kanceláří a vpravo nová budova se šatnami a velkou posilovnou. Letos navíc přibyl tunel pod cílovým stoupáním, aby se nemuselo chodit přes trať.
Letohrad mají rádi i fanoušci, závody tu totiž mají jako na dlani.
Jedno specifikum, které při sledování Světového poháru v televizi neuvidíte: Dorostenci jezdí závody bez zbraní na zádech, své malorážky mají připravené ve stojanech na střelnici.
Co dělají servismani v létě? Rozdělují kolečkové lyže. Dospělí a junioři fasovali totožné lyže od německého výrobce SRB. Už v pátek servismani otestovali všechny páry a vyřadili ty, které se jim zdály pocitově pomalejší. Každý pár měl své číslo a pokud na něm závodník zajel dobře v sobotu, tak samozřejmě chtěl stejné lyže i v neděli.
V Letohradě panovala příjemná a uvolněná atmosféra. Ale na trati si holky a kluci nedarovali ani metr.
Ondra všem ukázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Sobotní výhra je tou nejlepší náplastí na v pořadí čtvrtý pád, který ho v letošní přípravě potkal.
Lucka zářila už minulé léto a nejinak tomu bylo v zimě. Letos v Letohradu ještě přitlačila a vyhrála oba závody. Zvlášť nula na poslední položce stíhacího závodu byla impozantní.
Egil chválil za velký výkonnostní skok i Jess, která stejně jako Makula získala stříbro a bronz. Makulu podle norského kouče na kolečkových lyžích limituje trochu horší technika.
Fantastické výkony podávali junioři. Tomáš Mikyska (na snímku) dojel v nedělní stíhačce v absolutním pořadí druhý za Michalem Krčmářem. Jonáš Mareček, do loňské sezóny dorostenec, byl zase třetí v sobotním sprintu.
Juniorkám zase vládla Terka Voborníková, když za sebou v obou závodech nechala Kláru Polednovou a Petru Suchou.
Závody mládežnických kategorií byly moc pěkně obsazené. Celkově se na start postavilo 79 dorostenců a 57 dorostenek.
Tohle je ta holčina, co za sebou v atletickém testu na 3000 metrů nechala i biatlonistky z áčka. Novoměstská Zuzana Doležalová vyhrála v Letohradě oba závody kategorie nejstarších dorostenek.
Nebudeme přehánět, když řekneme, že Letohrad je jednou z největších líhní biatlonových talentů na světě. Domácí klub postavil na start opět spoustu mladých závodníků, které jste poznali podle svítivě zelených dresů. Pro zajímavost: Všichni medailisté z nedělní stíhačky mužů (Krčmář, Moravec a Štvrtecký) jsou odchovanci místního oddílu.
Závody dorostenců byly hodně zajímavé. Vpravo vidíte finišovat sobotního vítěze Luďka Abraháma, který i přes 9 trestných dojel v nedělní stíhačce třetí. Letohradský Frode Andresen je právem členem juniorské reprezentace.
Jedna novinka, které si určitě v zimě všimnete v televizi. Na zbraních máme nové popruhy v národních barvách od českého výrobce Pingu.
A také máme nové kšiltovky. U Jirky Holubce vidíte, jak se nosí v Česku, Egil Gjelland nám zase ukázal norský styl nošení čepice. Kšiltovky si můžete koupit v našem e-shopu.
Pořadatelé objednali počasí parádně. I přes nepříznivou předpověď nakonec pršelo jen přes noc. Dešťový mrak trochu skropil až poslední nedělní závod.
Zároveň odvedli pořadatelé skvělou práci a i přes noční slejváky byla trať bezpečná. Jediná kaluž za cílovou rovinkou zůstala zřejmě jen pro efektní fotografie.
Velké poděkování patří tradičně fanouškům, kteří povzbuzovali závodníky nejen na stadionu, ale i podél trati.
A když vám nestačí hlasivky, dejte tam klakson.
Podobně hlasitý jako klakson byl komentátor Vlastimil Vávra mladší. Rozhodčí spočítali, že během víkendu zakřičel 157× nazdaaar poté, co se někomu povedlo vyčistit terče. A udržoval v pozornosti i samotné závodníky. Jako třeba Tomáše Krupčíka, kterému oznámil, že míří do finiše, i když ho čekalo ještě jedno kolo.
Závody v Letohradu měly mezinárodní punc díky slovenských a polským reprezentantům. Na fotce uprostřed vidíte Poláka Huberta Matusika, který vyhrál oba závody dorostenců M17.
A měli jsme tu i jednu zástupkyni Francie. Chloé Orvainová dokonce dojela třetí ve stíhačce nejmladších dorostenek.
Dohnali jsme resty a Jiří Hamza předal Markétě Davidové trofej pro Biatlonistku roku. Mimochodem, něco si odvezl z Letohradu i prezident Českého svazu biatlonu. Od biatlonové rodiny dostal ke kulatinám elektrokolo. Už domlouváme závod s Jardou Jágrem.
Ocenili jsme i Lucku Charvátovou. Respektive ji ocenili čtenáři iDNES.cz v anketě Výkon roku.
Těch slavností bylo víc. Takhle místní děkovali za úžasnou kariéru svému odchovanci Michalu Šlesingrovi.
A Boušek zase poděkoval věrným fanynkám menším striptýzem.
Měli jsme vzácnou návštěvu. Na své bývalé parťáky z reprezentace se přišla podívat olympijská medailistka a mistryně světa Veronika Vítková spolu s přítelem Markem Lejskem.
Verča se vydala fandit i přímo k trati.
Vítězka byla v neděli stejná, měnili se gratulanti. Jiřího Hamzu vystřídal při předávání medailí hejtman Pardubického kraje a vášnivý lyžař Martin Netolický.
Těšíme se na takové pódium i v zimě.
A Křupas by si měl do zimy pořídit nějaké boty.
Klobouček nebo přilba dolů. Letohradší připravili šampionát skvěle. Tak zase za rok.

Kompletní fotogalerie z Letohradu si můžete prohlédnout tady

Karel Halberštádt, Petr Slavík
Foto: Petr Slavík