Letní biatlonisté sbírali medaile na Slovensku

09. září, 2020

Česká elita startovala o víkendu na kolečkových lyžích v německém Altenbergu. Na mezinárodní úrovni se ovšem představili i letní biatlonisté. Výprava 14 českých reprezentantů se zúčastnila II. kola Slovenského poháru, které hostil malebný areál v obci Vyhne nedaleko Žiaru nad Hronom.

Součástí závodů byla i soutěž olympijských nadějí v dorosteneckých a juniorských kategoriích. Bohužel kvůli uzavření svých hranic nemohli na Slovensku startovat závodníci z Maďarska. Mimo reprezentační tým startovali ve slovenském poháru také sportovci z Prostějova, Blanska nebo Ostravy včetně účasti v žákovských kategoriích. Na programu byly dva sprinty, přičemž ten nedělní byl specifický pouze pětisekundovým startovním intervalem.  

Dvakrát zlatý David Tolar

V českých barvách nejvíce zářil ten nejzkušenější. David Tolar (SKP Kornspitz), člen bronzové české štafety z MSJ 2016, vyhrál sobotní i nedělní sprint v kategorii mužů. Zlato a stříbro má na kontě Ondřej Poledník (Staré Město p/L) v kategorii M16, kde v sobotu na druhé místo dosáhl Jan Koutný z Prostějova) a v neděli doběhl třetí František Štěrba (Letohrad). Nedělní sprinty mezi dorostenkami W16 vyhrála Aneta Novotná, starší Veronika (obě Staré Město p/L) pak vybojovala dvě stříbra v kategorii W19, v sobotu jí přitom kryla třetím místem záda letohradská Lucie Motlová. Mezi dorostenci M19 byl v sobotu třetí Jan Houška (Strakonice) a v neděli jej na bronzovém stupínku vystřídal Jindřich Poledník ze Starého Města pod Landštejnem. Ze dvou stříbrných se radoval Hynek Škrabal (Střelka Brno) mezi juniory.

Na startu sprintu M16 Ondřej Poledník (43) a Jan Koutný (44)

V kategorii stejně mladých dam obsadila Magdalena Bergerová z Jilemnice dvě čtvrtá místa a mimo medailové pozice v obou závodech zůstali též Daniela Tomášková (W16 – Jilemnice), Jan Lušovský (M19 – Letohrad) a juniorka Leona Lysáková z Ostravy.       

Finišuje Lucie Motlová, v sobotu třetí v kategorii W19

„Z dosažených výsledků máme radost, stejně tak i ze skutečnosti, že naši sportovci vytvořili dobrou partu a k reprezentaci českého biatlonu přistoupili vzorně,” řekl jeden z trenérů českého výběru Zbyšek Škrabal. Luboš Schorný jej pak doplnil: „Naše poděkování patří také klubovým trenérům v Jilemnici, Starém Městě, Ostravě, Strakonicích, Letohradě a Prostějově, kteří kluky a holky dobře připravili. Děkujeme i našemu svazu, který tuto cestu zaštítil.“

Zbyšek Škrabal vybojoval dvě stříbra

Další díl soutěží olympijských nadějí se uskuteční v Letohradě 25. -26. září, a to v rámci Mistrovství České republiky dorostu a dospělých.

Výsledky II. kola Slovenského poháru v letním biatlonu

Tomáš Hermann

Foto: Zbyšek Škrabala a Luboš Schorný